Viewing entries in
Naturvin

Comment

Francesco Cirelli Montepulciano d’Abruzzo Anfora 2018

Frugtig og livskraftig Montepulciano d’Abruzzo fra Francesco Cirelli. Charmerende mørk kirsebær- og blommefrugt med pæn syre og faste, finkornede tanniner; toner over i krydrede noter af blommesten, sveske, læder, salvie og oregano. Foruden fritgående grise og kvæg findes der kornmarker, olivenlunde, figen- og kirsebærtræer rundt om Cirellis vinmarker i bakkerne ved Atri i det nordlige Abruzzo, med Adriaterhavet mod øst og Gran Sasso massivet mod vest. Druerne dyrkes ifølge biodynamiske metoder og høstes med hænderne. De afstilkes, knuses nænsomt og gærer spontant med skallerne i 12 dage, før mosten presses og modnes 12 måneder på amforaer; som Cirelli anser som det reneste værktøj til at frembringe terroir-vine— amforaen lader vinen leve og ånde uden at tilføje udefrakommende smag.

Flaske: Montepulciano d’Abruzzo 2018
Vinhus: Cirelli
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Montepulciano
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Reduktivt
Pris: 225,-

Comment

Comment

Harkamp Völlig Losgelöst Pet Nat 2020

Løssluppen stemning! Der tumler Shropshire-får rundt i Petra og Hannes Harkamps biodynamisk dyrkede vinmarker ved Sausal i Südsteiermark, og fårene har endda forvildet sig ind på etiketterne til parrets naturvinsserie. Med Harkamps forkærlighed for bobler (de fremstiller fremragende Sekt) skal de selvfølgelig have en pet nat på programmet. Som en slags Sturm— den i Steiermark så populære gærende, skummende druemost, der drikkes kort efter høsten— som blot har levet videre i flasken. Sauvignon Blanc, som det hør og bør sig på de kanter; og med en uges skindkontakt, så udtrykket er så forskelligt fra en klassisk Sekt som muligt. Men det skummer lystigt og smager livligt og godt. Lime, grapefrugt, ananas, urter og fine cider-, gær- og nøddenoter; en isotonisk forfriskende og fornøjeligt aromatisk drik.

Flaske: Völlig Losgelöst Pet Nat
Vinhus: Harkamp
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Rød skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 11,5%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Kolfok Intra! The Wild Rosé 2021

Elskelige rødmende dråber fra Stefan Wellanschitz, svaler som sommerregn og forsvinder som dug for solen… Kolfok er burgenlandsk dialekt for en enegænger, en person som bevidst går mod strømmen; og Stefan Wellanschitz går stilsikkert sine egne veje. Han er slået ind på en ny kurs, der har ledt ham ned ad gamle stier, med skarpt fokus på Mittelburgenlands så godt som glemte tradition for hvidvine på Welschriesling og Grüner Veltliner og desuden denne sarte aftapning af Blaufränkisch. Serien Intra! the Wild byder på vine med intracellulær fermentering (maceration carbonique) og modning på store, østrigske træfade, ufiltrerede og uden sulfitter. Det her er seriøs rosé med saftige skovbærfrugt, spændstig syre, dunet stof og urtet krydring.

Flaske: Intra! The Wild Rosé 2021
Vinhus: Kolfok
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvist kulsyregæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Matthias Warnung 7 Years in Tibet 2013

Exceptionel og excentrisk Grüner Veltliner, som alligevel sidder lige i skabet. Den unge, innovative og tænksomme Matthias Warnung startede sit virke på den fædrende vingård i Kamptal i 2010 efter at have arbejdet for blandt andre Craig Hawkins (Testalonga) og Tom Lubbe (Matassa). De må have lært ham nogle hundekunster, for 7 Years in Tibet er presset af hele klaser økologisk Grüner Veltliner og gæret og modnet ikke mindre end syv år på gærresterne i store træfade, som ikke er toppet, så vinen har hvilet under flor! Dristigt men vellykket, afstemt reduktiv og oxidativ på samme tid. Overraskende nok sprudler vinen en smule lige efter åbning, men ellers er den en snorlige saft af sprøde grønne æbler og pærer, med fine noter af hø, nødder, urter og tobak, umami og salt.

Flaske: 7 Years in Tibet
Vinhus: Matthias Warnung
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 350,-
(ikke i sortiment)

Comment

Comment

Des Jus et du Lien Bigarade 2020

Tør, sød og skummende, den altid alsidige Chenin gør sig (så glimrende) gældende over hele spektret, tilmed i orange, og tak til Julien Rousselot for det. Ti dages maceration af fuldmodne, hele klaser, og det har givet en righoldig og harmonisk vin med spændstig sursød frugt, honningmelon, kvæde og orangeskal (bigarade er det franske navn for pomerans) samt delikat krydrede noter af tomatstilk, ærtehalm og gule ærter. Sært lyder det sidste måske, men det smager sgu glimrende! Des Jus et du Lien er Juliens nyligt opstartede soloprojekt i Rablay-sur-Layon, tidligere har han arbejdet for flere andre naturligt orienterede vinmagere i Anjou og Saumur.

Flaske: Bigarade 2020
Vinhus: Des Jus et du Lien
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Chenin Blanc
Jordbund: Sand, sandsten, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
ti dages skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Reduktivt
Pris: 215,-

Comment

Comment

Weingut Kaufmann Silvaner CHF 2019

Hvad har Schweizerfrank med Silvaner at gøre? Grundstufe, lieber Watson: Selvom Silvaner er en sjælden gæst i Rheingau, findes der små, spredte beplantninger, og ved frankisk og schweizisk mellemkomst— parret Eva Rapp og Urban Kaufmann har deres respektive rødder der— kommer den til ære og værdighed i denne spændende fortolkning. To tredjedele af druerne er aftstilket og gæret på lukket tank, mens den sidste tredjedel er gæret med hele klaser i åben tank. Altså noget så særegent som en semikarbonisk orange Silvaner, med efterfølgende fem måneders modning på stort egetræsfad. Hvorfor i alverden? Fordi de kan: og fordi det smager spændstigt, syrligt og saftigt og fremhæver Silvaners urtede, krydrede side— pærecider og pæreskræl og små stejf citronmelisse, merian, salvie og pickles— sehr schön!

Flaske: Silvaner CHF 2019
Vinhus: Kaufmann
Område: Rheingau
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Løss, lehm, kalkmergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Husted Vin
Pris: 179,-

Comment