Viewing entries in
Naturvin

Comment

Hajszan Neumann Grüner Veltliner Natural 2020

En orange vårhare fra Wien, den fine Grüner Veltliner Natural fra Hajszan Neumann. Liflig duft af grøn banan, mango og papaya, et pust thaibasilikum og koriander, Østrig møder Orienten. I munden er den saftig og stoflig, griber godt fat med masser af tørstof, kalket mineralitet, summende syre og en mild bitterhed. Af biodynamisk dyrkede druer fra marken Gabrissen på Bisamberg i byens nordøstlige hjørne, spontangæret på ståltanke med fire måneders skindkontakt og flasket ufiltreret. En karakteristisk anderledes GV til UG med kryds og slange.

Flaske: Grüner Veltliner Natural 2020
Vinhus: Hajszan Neumann
Område: Wien
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdigt sand og grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på stål,
fire måneders skindkontakt
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop, voksforseglet
Alkohol: 12,5%
Importør: Løgismose
Pris: 144,-

Comment

Comment

Batič Zaria 2017

Pinela, Zelen og Vitovska er måske ikke hverdagsdruer for de fleste, medmindre man selvfølgelig er slovener; men de er værd at stifte nærmere bekendskab med. Zaria er Miha Batičs magiske orangevin fra en enkeltmark med syv forskellige sorter, foruden førnævnte Rebula, Klarnica, Rumeni Muškat og en enkelt dråbe Chardonnay — og den smager af et glas eller en flaske mere. Biodynamisk dyrket, gæret med skallerne i åbne trækar og modnet på slovenske træfade. Fuld af fine blomster, modne stenfrugter, akaciehonning og krydrede, nøddeagtige noter. 2.2 gram restsukker og 4.8 gram syre. Spændstig saft med fine tanniner, forunderligt levende.

Flaske: Zaria 2017
Vinhus: Batič
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Pinela, Zelen, Rebula,
Vitovska, Klarnica, Muškat, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en måneds maceration
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,2%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Cmrečnjak Pušipel Xtreme2 2016

Tungekrøllende af navn og tungepirrende af gavn. Marko Cmrečnjak [ts-mretsj-njak] laver labre vine i Međimurje i det nordlige Kroatien, tæt på grænsen til Slovenien og Ungarn. Områdets specialitet er Furmint, som lokalt går under navnene Pušipel og Šipon, og det er særdeles drikværdige vine. Med “Pušipel Xtreme na kvadrat” udøver Marko ekstremsport med sorten, det er Furmint gange Furmint, med lang skindkontakt og to et halvt års fadlagring på gærresterne — en orangevin for lettere øvede tunger, men fans af genren vil elske den. Noter af ruskind og læder i duften dækker oven en dybde af frodig, mørk frugt. Fyrig syre og støvede tanniner, fuld af tørrede abrikoser, abrikoskerne, kandiseret orangeskal, mandarin, grapefrugt, søde krydderier som kanel og nellike samt mildt røgede noter. Bukolisk bryg af den mest spændende slags.

Flaske: Pušipel Xtreme2 2016
Vinhus: Cmrečnjak
Område: Međimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre måneders skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Keltis Riesling 2019

Riesling kender ingen grænser, så selvfølgelig færdes den stedkendt selv i slovenske Štajerska, den sydlige forlængelse af østrigske Steiermark. En af områdets mest sprudlende vinmagere er Miha Kelhar, som står bag vinhuset Keltis i Bizeljsko nær grænsen til Kroatien. Miha laver enormt let drikkelig hvid-, orange- og rødvin på et vidt spænd af sorter, økologisk og biodynamisk dyrket. Hans Riesling stammer fra sydvestvendte skråninger på Štajerskas særegne mergel med sandsten og skifer, spontangæres med et par dages skindkontakt og modnes et år på store træfade.  Den er saftspændt frugtig, smidigt stoflig og med en svævende, let løftet syre… smager af moden litchi, mirabelle, fersken, citronsirup, akaciehonning og et glas mere.

Flaske: Riesling 2019
Vinhus: Keltis
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Riesling
Jordbund: Mergel, skifer, sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Thorsteinssons
Pris: 200,-

Comment

Comment

Clai Baracija Refošk 2018

Blodrød råsaft af Refošk fra den legendariske istriske vinmager Giorgio Clai. Vild farve og duft og en saftig mundfuld vilde røde bær, surkirsebær, blå blommer og kræge, med noter af urter og tobak samt en særpræget jernagtig mineralitet. Frisk syre og fine tanniner. Druerne stammer fra yngre stokke på Stancija Baracija bag vineriet i Krasica, og de dyrkes økologisk, høstes med hænderne, afstilkes og gæres på store træfade før to års modning på samme. Det er uforfalsket rustik charme, og en flot forløber for den bombastiske reserve Bombonero

Flaske: Baracija Refošk 2018
Vinhus: Clai
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Refošk
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Konni & Evi Silvaner 2018

Det lysner i øst med saftig Silvaner fra Saale-Unstrut, Tysklands nordligste område for kvalitetsvin. Den skal man ellers ofte spejde længe efter her, men hos det unge par Konrad Buddrus og Eva-Maria Wehner (Konni und Evi) er den i vinkel. De dyrker gamle stokke på stejle marker, som de har erhvervet for en slik— den første købt over eBay! — og dyrker biodynamisk og med stor ildhu. Dernæst naturnær vinificering (vi taler virkeligt garage-vineri) med lang lagring på gæren, ingen filtrering og helst ingen sulfit. Silvaneren her stammer fra markerne Karsdorfer Ziegental, Freyburger Schweigenberg og Steigrarer Hahneberg, og den er herligt læskende med morgendug, mild gul frugt (æble, pære, mispel) og stilfærdigt sprællende syre.

Flaske: Silvaner 2018
Vinhus: Konni & Evi
Område: Saale-Unstrut
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 10%
Importør: Lieu-dit
Pris: cirka 300,-

Comment