Viewing entries in
Naturvin

Comment

Tre Monti Vitalba Romagna Albana 2020

Vittorio Navacchias familie og lokale kolleger rystede måske på hovedet, da han for snart et årti siden skaffede sig qvevrier fra Georgien for at gære sine Albana-druer på skallerne i dem. Den daværende hovedrysten er i mellemtiden forvandlet til anerkendende nikken, for Navacchias Vitalba har vist sig at være en vellykket og yderst velsmagende fortolkning af Romagnas traditionsrige hvidvinsdrue. Ottende årgang, 2020, kom i hus sidst i september, og vinen tilbragte tre måneder med drueskallerne. Albanas karakteristiske duft og smag af fersken, abrikos og mandel er intakt men med mere tørstof og fastere struktur— og med en rigdom af orangeblomst, kaprifolium, kvæde, kvædete og kandiseret citrus. Spændende vin, som i særdeleshed også ældes med ynde. Læs mere her.

Flaske: Vitalba 2020
Vinhus: Tre Monti
Område: Emilia-Romagna
Land: Italien
Druesort: Albana
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Qvevri
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,8%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Lammidia Rosh 2019

Davide Gentile og Marco Giuliani har rene hænder: Ingen sprøjtegifte i markerne og ingen manipulation i kælderen. Lammidias vine er ofte viltre størrelser, men der er hånd på det i Rosh, et traditionelt blend af Montepulciano med et mindre skvæt Trebbiano, utraditionelt kulsyregæret med hele klaser i cementtank, så der er fuldt skrald på den friske frugt og en syre, der afslører, at vi befinder os næsten 700 meter over havoverfladen. Hindbær, kirsebær, solbær, en smule lakrids, rosmarin og salvie, lækker og livlig saft. Som nævnt semi-karbonisk maceration i cementtanke og modning på stål- og glasfibertanke, intet tilsat, intet fjernet, vild vin.

Flaske: Rosh 2019
Vinhus: Lammidia
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesorter: Montepulciano, Trebbiano
Jordbund: Kalksten, ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
semikarbonisk maceration
Lagring: Ståltanke. glasfibertanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Krone Vin
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Stefan Vetter Sylvaner CK 2017

Silvaner som ekstremsport med en syre, der sprænger skalaen, tørhed i tredje og kridtet mineralitet. Men duften er dyb af æble, pære og kvæde, og giver man den en time eller to, løsner den spændetrøjen og bliver blidheden selv. Saftig, salt, urtet, krydret, honningmild, meget fascinerende. Vi er på udflugt i den enkeltmark, som Stefan Vetter søsatte sit selvstændige virke som vinmager med: Casteller Kirchberg, en sydvestvendt skråning på sandsten, kalksten, gips og alabast — og knudrede stokke plantet i 1958 med en i dag uhørt høj beplantningstæthed. Stefan dyrker dem biodynamisk, og mosten bliver langsomt presset af hele klaser på en gamle kurvepresse, gæret spontant og modnet på gærresterne i gamle træfade. Ufiltreret, outreret og utrolig godt.

Stefan Vetter Sylvaner CK 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Sylvaner CK 2017
Vinhus: Stefan Vetter
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalksten, gipskeuper
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 10%
Importør: Melin Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Claus Preisinger Kalkundkiesel 2020

Smuk saft fra kalk og kisel, først filtreret gennem Grüner Veltliner-, Weissburgunder- og Chardonnay-stokke, så ganske ufiltreret flasket af Claus Preisinger. Man kan næsten mærke solen over Burgenland med små strejf af pære, fersken, grapefrugt og urt, men først og fremmest slås man af den smidige struktur og en behagelig blødhed— forfriskende som koldt ferskvand og salt som havvand. Det kommer sikkert fra terroiret, marker ved Neusiedlersee præget af kalksten og kiselgrus, resten fra en smule skindkontakt og lagring på gærresterne. Uklaret, ufiltreret og uden tilsatte sulfitter.

Flaske: Kalkundkiesel 2020
Vinhus: Claus Preisinger
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesorter: Weissburgunder,
Grüner Veltliner, Chardonnay
Jordbund: Lehm, kalksten, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade, amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: 185,-

Comment

Comment

Andreas Tscheppe Salamander 2019

En lækkerbidsken af en Chardonnay fra det sydligste Steiermark, stringent, mineralsk og subtilt kompleks. Andreas Tscheppe laver mesterlige vine med liv, stedsans og punktlighed, og hans Chardonnay fra Czamillonberg og Krepskogel er ingen undtagelse. Endnu ung med fint flintet næse, frisk hvid ferskenfrugt, en spændstig syre og små strejf af ferskensten, mandler, pistacier, røg. Druerne dyrkes biodynamisk, og vinifikationen er naturligvis minimalistisk: Spontangæring og lagring på små og store træfade, ingen klaring, filtrering eller tilsætning af sulfitter; men det er snorlige og superrent. En vin, der gerne vil gemmes, hvis man da ikke falder for fristesen til at forfriske sig nu.

Flaske: Salamander 2019
Vinhus: Andreas Tscheppe
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Kalkmergel, glimmerskifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Luis Pato Espumante Vinha Pan 2017

Baga med bobler fra manden med det sorte bælte i Baga, Bairradas rebelske traditionalist Luis Pato. Med sine rødvine viste han verden potentialet i den tykskallede, sorte drue, og siden 2010 har han også fremstillet mousserende vine på den. Bairrada har nemlig også en lang tradition for bobler. Her hersker et mildt kystklima med sol, vind og vand ligeligt fordelt. Vinha Pan er plukket før druerne til rødvinen fra Vinha da Panasqueira, en sydvendt skråning med kalkholdig lerjord og masser af kalksten; gæret på ståltanke og andengæret på flaske, uden dosage og uden sulfitter — og det er sgu sjovt: Frisk, sprød og frugtig skum med livlig syre, moden gul stenfrugt og citrus, et strejf af røde bær og let røgede og nøddeagtige noter.

Flaske: Espumante Vinha Pan 2017
Vinhus: Luis Pato
Område: Bairrada
Land: Portugal
Druesort: Baga
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltank,
andengæring på flaske
Lagring: 30 måneders faskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Haslund Wine
Pris: 169,-

Comment