Viewing entries in
Frankrig

Comment

Domaine d’Ansignan Les Grenadines 2021

Milde himmel, hvor kan Sydfrankrig faktisk præstere fine og forbløffende friske rødvine i de rette hænder! Domaine d’Ansignan er et joint venture mellem tusindkunstneren Jeff Carrel og hans sydfranske håndlanger Sebastien Calduch. Carrel kommer oprindeligt fra den spraglede bydel Goutte d’Or i Paris og studerede først kemi, før han sadlede om til vinmager i 1990’erne, med udgangspunkt i Loire og siden især i det sydfranske. Sammen har Carrel og Calduch senest kastet sig over at genoplive de gamle vinstokke på de karge granitjorde i bjergrige Ansignan i Pyrénées-Orientales med økologisk omlægning— og allerede med overbevisende resultater. I de køligere højder giver Grenache, Carignan og Syrah lysere og mere syredrevne vine, her i selskab med lidt af den lokale Lledoner Pelut og et skvæt Macabeu. Delvis maceration carbonique på Carignan, og ellers er druerne vinificeret med let pres af hele klaser. Modnet i cementtanke og store, gamle fade i fem måneder, aftappet med en mindre mængde sulfitter. Les Grenadines stråler, ud over den granatrøde farve, med en sart jordbærfrugt og en frisk muldjordet dybde i næsen. Saftig, smidig syre og sødmefuld rød frugt, jordbær, hindbær, hibiscus, sumak og rosenblade— og en blidhed og blødhed, som bør få Bourgogne og Beaujolais i samme prisklasser til at rødme.

Flaske: Les Grenadines 2021
Vinhus: Domaine d’Ansignan
Område: Côtes Catalanes
Land: Frankrig
Druesorter: Grenache, Carignan,
Syrah, Pellut, Macabeu
Jordbund: Granit og gnejs
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvis kulsyregæring
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vinimondo
Pris: 149,-

Comment

Comment

Des Jus et du Lien Bigarade 2020

Tør, sød og skummende, den altid alsidige Chenin gør sig (så glimrende) gældende over hele spektret, tilmed i orange, og tak til Julien Rousselot for det. Ti dages maceration af fuldmodne, hele klaser, og det har givet en righoldig og harmonisk vin med spændstig sursød frugt, honningmelon, kvæde og orangeskal (bigarade er det franske navn for pomerans) samt delikat krydrede noter af tomatstilk, ærtehalm og gule ærter. Sært lyder det sidste måske, men det smager sgu glimrende! Des Jus et du Lien er Juliens nyligt opstartede soloprojekt i Rablay-sur-Layon, tidligere har han arbejdet for flere andre naturligt orienterede vinmagere i Anjou og Saumur.

Flaske: Bigarade 2020
Vinhus: Des Jus et du Lien
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Chenin Blanc
Jordbund: Sand, sandsten, skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
ti dages skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Reduktivt
Pris: 215,-

Comment

Comment

Domaine François Gaunoux Meursault Clos des Meix Chavaux 2019

Moderne Meursault uden forstyrrende fadnoter, så terroiret trænger igennem uden hindring. Claudine Gaunoux gør underværker på sin fars vingård Domaine François Gaunoux, som hun lidt efter lidt har overtaget siden 2000. Tilgangen er ekstremt terroir-fikseret, og de traditionelle træfade har Claudine vist vintervejen. Druerne til denne vin stammer fra hendes elskede Clos des Meix Chavaux, en muromsluttet monopolmark, som familien erhvervede i 2013. Særdeles selektiv håndhøst, nænsom afstilkning, pneumatisk presning og gæring, malolaktisk gæring og modning udelukkende på ståltanke. Det er ren og skær saft af kalksten, blød, rund og fyldig med en luftig lethed og svævende syre. Duft af våde sten, nyplukket champignon, paranødder og friskkærnet smør; og smag af saftig pære og en smule stjernefrugt og ananas, men ingen af de eksotisk krydrede noter, man ofte finder i Meursault og måske hellere burde finde i rom… men tekstur som talkum og flow som kildevand. Kærkommen forandring.

Flaske: Clos des Meix Chavaux 2019
Vinhus: Domaine François Gaunoux
Område: Bourgogne
Land: Frankrig
Druesort: Chardonnay
Jordbund: Brunjord, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Victoria Vine
Pris: 649,-

Comment

Comment

Maison Nicolas Morin Nuits-Saint-Georges Les Terres Blanches 1er Cru 2018

Sjælden hvid Bourgogne fra Nuits-Saint-Georges, hvor Pinot Noir ellers er enerådende— men i Premeaux-Prissey står der en smule Pinot Blanc, blandt andet på premier cruen Les Terres Blanches, og den bliver blid og bedårende i Nicolas Morins hænder. Morin er oprindeligt uddannet bødker med virke i Champagne, men nu virker han som négociant fra sit lille domæne i Bourgogne og opkøber økologiske druer fra mindre vinhuse, som han vinificerer med nænsom hånd og selvfølgelig fylder på hjemmelavede fade. Er selvgjort så velgjort? Les Terres Blanches har diskret burgundisk charme, syrlig, mild og moden stenfrugt, kærnemælk og syrnet smør men uden fedme, og nette noter af paranød, karse og salvie. 20 måneder på et 600-liters fad har forsynet de små 560 flasker med et ganske let fadpræg, som flot afrunder den syrestyrede frugtighed. Lovende.

Flaske: Les Terres Blanches 2018
Vinhus: Nicolas Morin
Område: Bourgogne
Land: Frankrig
Druesort: Pinot Blanc
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Melin Vin
Pris: cirka 400,-

Comment

Comment

Riffault Sancerre Saulétas 2012

Riffault retrouvé, og splitte mine bramsejl, hvor de kan udvikle sig storslået! Her er skarp lud til skurvede hoveder, som stadig måtte mene, at naturvin ikke kan holde sig. Saulétas, solopgangen, stammer fra gamle stokke på en mark med Kimmerigde kalksten, og druerne er høstet ved høj modenhed og med en del botrytis. Æterisk snude, pikant sursød i munden og fuld af moden gul frugt, abrikos, kvæde og grapefrugtskal, rå hyldeblomstsaft, citrongræssirup og et snip salt. Smager endnu ungt men har en dybde af noget aldrende.

Flaske: Saulétas 2012
Vinhus: Sebastien Riffault
Område: Sancerre
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Mergel, kalsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Rosforth & Rosforth
Pris: 276,-

Comment

Comment

Château de la Roche aux Moines Clos de la Bergerie 2014

En superb Savenièrres med en lille smule alder og meget at give af endnu! Kæk forårsfrisk syre og tænksomme efterårstoner. Clos de la Bergerie svejer frem og tilbage mellem lys og mørke, mellem livlig syre, moden frugt og flintet mineralitet. Grønne æbler, pærer, kvæder, en smule mandel, stejf af safran og kamille, kompleksitet er kun et fattigt ord. Få har sat terroir og biodynamik på dagsordenen som Nicolas Joly, og hans vine er altid levende aftryk af landskabet i hans lille hjørne af Loire. Clos de la Bergerie ligger i Savennières-Roche-aux-Moines og er en lettere østvendt skråning på skifer- og kvartsholdig jordbund. 100% Chenin, spontangæret og modner på gamle træfade.

Château de la Roche aux Moines Clos de la Bergerie 2014 Flaskevis (C) Thomas Bohl.JPG

Flaske: Clos de la Bergerie 2014
Vinhus: Château de la Roche aux Moines
Område: Savennières
Land: Frankrig
Druesort: Chenin Blanc
Jordbund: Skifer, kvarts
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Esprit du Vin
(ældre årgange)
Pris: 495,-

Comment