Viewing entries in
Frankrig

Comment

Didier Dagueneau Blanc Fumé de Pouilly Buisson Renard 2015

Sjælden Sauvignon fra Domaine Didier Dagueneau, der efter mesterens tragiske død i 2008 i dag drives videre af børnene Charlotte og Louis-Benjamin. Biodynamisk dyrkning og stilen er stadig Pouilly-Fumé med præcision og personlighed, og det er fortsat til UG med kryds og slange, især efter nogle år på langs, nærværende vin er 2015. Buisson Renard stammer fra en parcel midt på Saint Andelains sydvestlige skråning, silex og ler i noget nær ideel fordeling, og den giver druer til husets nok mest frodigt frugtige vin. Fun fact: Oprindeligt hed cru'en Buisson-Ménard, men Didier lod den drillende omdøbe, efter en ellers ærværdig fransk vinskribent havde fejllæst og forkert gengivet navnet som Renard, følgeligt ræven på etiketten. Frugten får frit løb med eksotik og tørstof og samtidigt er der en kølig nerve og diskret elegance over den. Flint, grapefrugt, frisk ananas, moden mango og passionsfrugt, pollen og honning, kærnemælk og kalkstøv, hyldeblomstsalt og kattegrus. Det er dyrt, men det er dælme også i en klasse for sig.

Flaske: Buisson Renard 2015
Vinhus: Domaine Dagueneau
Område: Loire
Land: Frankrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig ler og flint
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Laudrup Vin
(allokationsvin)
Pris: cirka 1.800,-

Comment

Comment

Marc Kreydenweiss Wiebelsberg 2020

Sublim Riesling fra Wiebelsberg ved Andlau i Alsace, Antoine Kreydenweiss kyndige fortolkning af Wiebelsbergs karakteristiske grès des Vosges, stenet, slank og elegant saft med stor intensitet og vild syre. Wiebelsberg er en sydvendt skråning i 230-300 meters højde, et solbeskinnet bakkefald på forvitret rød sandsten og sand, som i den varme og tørre årgang 2020 frembragte sunde og fuldmodne Riesling druer— gennem årtier dyrket med biodynamisk og stilsikkert vinificeret efter den gamle skole: Langsom presning af hele klaser,  spontangæring og malolaktisk gæring på store, gamle egetræsfade og modning godt to år på gærresterne før flaskning. Det er Alsace Riesling af en anden verden og alligevel nede på jorden som få andre. Æterisk duft, luftig og let røget med løfter om gylden stenfrugt; som mere end indfries I smagen, en spændstig mundfuld gule blommer, ferskner, abrikoser og kvæder, mild og moden frugtsødme (5,4 g/l) og en sprød og sprælsk syre (10,4 g/l), et pikant salt svirp og umeboshi-agtige umaminoter at tone ud på. Terroir på syre!

Flaske: Wiebelsberg 2020
Vinhus: Marc Kreydenweiss
Område: Alsace
Land: Frankrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten og sand
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Erik Sørensen Vin
Pris: 550,-

Comment

Comment

Will’s Wine Blanc d’Or 2022

Righoldig Riesling med duft af hvide blomster, akaciehonning og galiamelon og smag af modne kerne- og stenfrugter. Flot fylde og en smidig syre danser sig gennem dens tætte stof og milde frugtsødme. Super charmerende og ikke uden seriøse miner, der er dybere, mere krydrede lag, som lægger op til længere tids flaskemodning. Druerne er dyrket på marken Laškovec ved Okić i området Plešivica vest for Zagreb, hvor de solrige dage og kølige nætter giver perfekt modnede, sursøde druer. Et par dages kold maceration før spontangæring på store træfade og et års modning med gærresterne.

Flaske: Blanc d’Or 2022
Vinhus: Will’s Wine
Område: Rhône
Land: Frankrig
Druesort: Aligoté
Jordbund: Sand og skifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Terracottakar og træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Reduktivt
Pris: 215,-

Comment

Comment

Champagne Franck Pascal Quinte-Essence Extra Brut 2010

Sublim Champagne med alder og ungdom, moden men livskraftig, alt andet end mæt af dage 🥂 Den biodynamiske pioner Franck Pascal har hjemme i Baslieux-sous-Châtillon i den nordlige del af Vallée de la Marne, hvor han med stor iver, flid og fingerspidsfornemmelse laver levende Champagner fra familiens syv hektarer vinmarker. Quinte-Essence er indbegrebet af hans bestræbelser, årgang 2010 kombinerer en dyb modnet rigdom med intens mineralsk friskhed. Duften er æterisk og efterårsagtig med noter af nedfaldsæbler, balsamisk æblecidereddike, kærnemælk, Comté og ristede hasselnødder. Livlig, fin skum og sprøde, små bobler i munden, med en sitrende syrlighed og komplekse smagsnuancer af modne gule æbler, reineclauder, kandiseret citrus og noget nøddet, næsten umami og salt i eftersmagen. Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay gæret separat på ståltanke, andengæring i uklaret og ufiltreret stand og modnet godt ti år med gærresterne før dégorgement. Det er bondechampagne af bedste skuffe!

Flaske: Quinte-Essence 2010
Vinhus: Franck Pascal
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Noir,
Pinot Meunier, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig ler og kvarts
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Ståltanke, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: BonBon Vin
Pris: 845,-

Comment

Comment

Domaine Marc Kreydenweiss Kastelberg Grand Cru 2019

Karakteristisk anderledes Alsace Riesling fra Kreydenweiss, et studie I sort skifer fra Kastelberg, som næsten sender sansningerne helt til Mosel med sin modne, sursøde frugt og flintede, røgede krydring. Kreydenweiss har huse I Andlau, som befinder sig lige I Alsaces geologiske orkanøje med mangfoldige jordbundstyper og tre vidt forskellige Grand Cru marker, som Marc og sønnen Antoine fortsat fortolker med eminent egenart. Kastelberg troner direkte over Andlau på en stejl, sydøstvendt skråning på forvitret sort skifer (schiste de Steige), som samler varme og desuden giver vinstokkene mulighed for at udvikle vidt forgrenede rodnet. I næsen først flintede, ristede, røgede noter, så fortættede men liflige stenfrugtaromaer. I munden er der en kompakt fylde af sursød frugt, lime, litchi, fersken og abrikos, med en snert af grønne urter og masser af søde krydderier. Næsten som en Mosel Spätlese Trocken. Intens og righoldig og stadig med et svirp af husets gammeldags mildt oxidative stil. Fra 50 år gamle vinstokke dyrket biodynamisk mere end tre årtier; langsom helklasepresning, spontan alkoholisk og malolaktisk gæring samt mere end to år på gæren i gamle foudres.

Flaske: Kastelberg 2019
Vinhus: Marc Kreydenweiss
Område: Alsace
Land: Frankrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sort skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Erik Sørensen Vin
Pris: 625,-

Comment

Comment

Champagne Pascal Mazet Nature

Pascal Mazet formår at fremmane det store fra det små, at fremelske mere ud fra mindre, mystikken i minimalismen. Vi er i Chigny-les-Roses i hjertet af Montaigne de Reims, hvor Pascal i 1980 etablerede vinhus sammen med sin hustru Catherine og en medgift på et par hektarer vinmarker fra hendes familie. Over årene styrkedes deres økologiske engagement, med officielt omlægning fra 2009 og certificering fra 2012. Siden er biodynamiske praksisser blevet integreret, og sønnerne Olivier og Baptiste har nu overtaget roret; men stilen forbliver den samme, gæring og modning på små fade og meget lang lagring på flaske. Seks år for cuvéen Nature, som er stukket sammen af godt 60% årgangsvin og 40% fra familiens solera reserve — Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Blanc og Chardonnay fra premier cruerne Chigny-les-Roses og Ludes — og det er tæskelækker Champagne med masser af karakter. Sprøde bobler, strålende syre og en sært mørk mineralitet med noter af salt, jern og jod. Gylden frugt af citrisk og eksotisk beskaffenhed og en længde, der er en langdistanceløber værdig.

Flaske: Nature
Vinhus: Pascal Mazet
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Meunier, Pinot Noir,
Pinot Blanc, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret, flaskegæring
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 365,-

Comment