Viewing entries in
Bobler

Comment

Heinrich Oh when the Saints Pet Nat 2021

Oh when the saints go marching in… Bemeldte helgener er Sankt Laurent druer, dyrket biodynamisk på marken Rosenberg på Leithaberg af Gernot og Heike Heinrich, som altid sprudler af idéer; så idéen at bruge den mørke men tyndskallede Sankt Laurent til en blanc de noirs pet nat lå lige for— og den er flot lavet. Håndhøstet først i september, direkte presning af hele klaser, kølig spontan gæring på ståltanke og flaskning efter godt tre uger og færdiggæret på flaske, degorgeret i marts. 6,3 gram syre versus 7,9 gram restsødme og 11 procent alkohol. Fin og luftig skum, flot syre og mild restsødme, med aromatisk rød bærfrugt og blodappelsin, noter af hvid te, vådt hø og hævende fuldkornshvedebrød. En sommerlig improvisation, god pet nat er en kunstform. Det er den svenske saxofonist Mats Gustafsson, som i den østrigske billedkunstner Olaf Ostens gengivelse slår sig løs på etiketten.

Flaske: Oh when the Saints 2021
Vinhus: Heinrich
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Sankt Laurent
Jordbund: Glimmerskifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 11%
Importør: Sigurd Müller Vinhandel
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Harkamp Völlig Losgelöst Pet Nat 2020

Løssluppen stemning! Der tumler Shropshire-får rundt i Petra og Hannes Harkamps biodynamisk dyrkede vinmarker ved Sausal i Südsteiermark, og fårene har endda forvildet sig ind på etiketterne til parrets naturvinsserie. Med Harkamps forkærlighed for bobler (de fremstiller fremragende Sekt) skal de selvfølgelig have en pet nat på programmet. Som en slags Sturm— den i Steiermark så populære gærende, skummende druemost, der drikkes kort efter høsten— som blot har levet videre i flasken. Sauvignon Blanc, som det hør og bør sig på de kanter; og med en uges skindkontakt, så udtrykket er så forskelligt fra en klassisk Sekt som muligt. Men det skummer lystigt og smager livligt og godt. Lime, grapefrugt, ananas, urter og fine cider-, gær- og nøddenoter; en isotonisk forfriskende og fornøjeligt aromatisk drik.

Flaske: Völlig Losgelöst Pet Nat
Vinhus: Harkamp
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Rød skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 11,5%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Sekt- und Weingut Barth Riesling Extra Brut

Proppen er skudt af til årets Riesling Week, hvor den tyske verdensstjerne er i centrum i alle sine mange afskygninger—  inklusiv den Sekteriske. Wein- und Sektgut Barth i Rheingau gør flere glimrende af slagsen, og der er passende både hverdag og fest over deres Riesling Extra Brut. Eminent balanceret, bentør med sprød og luftig skum, saftig æblefrugt og let nøddeagtige og flintede noter. Af økologisk dyrkede druer, manuel høst, presning af hele klaser, traditionel andengæring på flasken, to års lagring med gærresterne, 2 gram dosage.

Flaske: Extra Brut
Vinhus: Barth
Område: Rheingau
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Løss, kvartsit
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæret på flaske
Lagring: Ståltanke, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Vinello
Pris: 145,-

Comment

Comment

Cmrečnjak Polaris Brut 2020

Måske polariserende men i alle tilfælde mousserende Pušipel på den klassiske metode. Flot og klar gulliggrøn farce, med livlig og luftig skum, sprøde bobler med masser af bid. Stringent citrus, stenfrugt og lette noter af ristet brød, gennemskåret af knusprig syre og med helt tørt finish, kun to gram sukker. Ungdommelig og meget forfriskende, savner måske en smule alder og modning for at være helt i balance.

Flaske: Polaris Brut 2020
Vinhus: Cmrečnjak
Område: Meðimurje
Land: Kroatien
Druesort: Furmint
Jordbund: Løss, sand, ler
Dyrkningsform: Konventionel
Vinificering: Spontangæret, flaskegæret
Lagring: Ståltanke, flaskelagret
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Weingut Odinstal Riesling Sekt Brut Nature MMXVI

Det er ikke kun størrelsen men også gørelsen, der gør Odinstals sekt til noget særligt. Basisvinen er gjort på biodynamisk dyrkede Riesling-druer fra gamle stokke på Schlossberg. Efter endt malolaktisk gæring fyldes den ufiltreret på magnumflaske til andengæring, og den er derefter modnet intet mindre end 45 måneder på gærresterne. Ingen dosage og ingen tilsatte sulfitter, kun ren frugt og lydefri fornøjelse: Citrusfrisk, let flintet og fuld af fine brød- og nøddenoter, foruden moden stenfrugt og kandiseret orangeskal. Sprød, luftigt skummende af fine bobler, glimrende balance. Godt gjort!

Flaske: MMXVI (Magnum)
Vinhus: Odinstal
Område: Pfalz
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalksten, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret, flaskegæret
Lagring: 45 måneders flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 750,-

Comment

Comment

Tomac Blanc de Noirs Brut Nature 2019

Ny vin fra Kroatiens ukronede men altid sprudlende konge af bobler, Tomislav Tomac: En brillant blanc de noirs på ren Pinot Noir, dyrket på Plešivicas kalkstensholdige skråninger, og naturligvis biodynamisk som de bedste i Champagne. 2019 er første frigivne årgang og netop nu kommet på markedet efter 20 måneders modning på gærresterne. Ingen dosage, så vi taler uforfalsket frisk frugt og rank syrestruktur — og de fineste, blødeste bobler, flot fylde af moden frugt, rødmende fersken og moden citrus, og små noter af hvide forårsblomster, violer, lidt lakrids og mild mandelbitterhed. Levende, legende, lige til at hilse foråret velkommen med.

Flaske: Blanc de Noirs 2019
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 300,-

Comment