Viewing entries in
Bobler

Comment

Loimer Gumpoldskirchen Grosse Reserve Blanc de Noirs Brut Nature 2016

Smygende, symfonisk Sekt fra Fred Loimer, som ikke efterlader meget tilbage at ønske. Det er ren Pinot Noir fra hans besiddelser ved Gumpoldskirchen i den solrige Thermenregion syd for Wien, og det er så kompetent komponeret, at selv de stædigste Champagne-purister skulle kunne være med. Fint frugtig duft med friske røde æbler, liflige røde sommerbær, strejf af havrekiks og mildt røgede noter. Luftig skum i munden med de sprødeste små bobler, rensende syre og et smukt spil af røde bær, blodappelsin og rød grape, en mild mandelbitterhed og let salt afslutning. Fuldfed flygelklang i d-dur! Opskriften er enkel men krævende: Dyrk Pinot Noir biodynamisk på kalkholdige marker som Schwaben og Hausberg, pluk kun de bedste klaser og pres dem nænsomt, og gær mosten på store træfade, hvor den skal modne knapt et år på gærresterne. Gær så igen på flaske, og lad vinen modne mindst 44 måneder inden degorgering, og fyld kun efter med samme vin.

Flaske: Gumpoldskirchen Grosse Reserve 2016
Vinhus: Fred Loimer
Område: Thermenregion
Land: Østrig
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Österreich Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Tomac Amfora Pjenušac Brut Nature 2015

Sprøde æbler, friskrevet citronskal, kandiseret orange, abrikos, karamel, ristede nødder og røgelse, alt vævet ind i det fineste stof med små, sprøde bobler, en livlig syre og kalket mineralitet. Sådan smager Chardonnay og lokale kroatiske sorter som Graševina, Šipelj Bijeli, Zelenac Slatki og Plavec Žuti, når de er gæret seks måneder med skallerne på georgiske qvevri i Tomislav Tomacs have og siden eftergæret på flaske og modnet flere år på gærresterne. Pjenušac er den kroatiske term for mousserende vin, men det er fattige ord for de mesterlige bobler, som Tomac fremtryller fra bakkerne i det kølige Plešivica syd for Zagreb. Sjældent sprudlende overraskelser.

Flaske: Amfora Pjenušac 2015
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesorter: Blandet beplantning
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på amfora,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Stella Mary Pinot Noir Brut Nature 2018

Smuk satsning på lang lagring. Stokkebye Vingård har gjort kometkarriere med deres mousserende vin på Pinot Noir siden debuten i 2017. Flaskerne lå de første år sur lie i kun godt ni måneder, først og fremmest for at kunne frigive noget af den ganske lille produktion. Men familien har i mellemtiden udvidet beplantningerne med Pinot Noir, og fremover kan vi forvente længere lagring og endnu fornemmere bobler som i denne Stella Mary fra de 15% af flaskerne fra 2018, som fik lov at ligge til længere lagring. Det er 100% Pinot Noir, økologisk dyrket og gæret og modnet 50/50 på ståltanke/egetræsfade før andengæring på flaske. 21 måneder med gærresterne i flasken før degorgering den 6. juni i år, frigivet den 1. oktober og simpelthen allerede udsolgt! Men tænk jer til små, fine bobler, en frisk, frugtig smag, ret rund og cremet tekstur med god syre og mild bitterhed. Jordbær, kirsebær, rødmende ferskner, friskbagt brød og strejf af ristede nødder, karamel og eg. Det lover godt for fremtiden!

Flaske: Stella Mary 2018
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Pinot Noir
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
anden gæring på flaske
Lagring: Ståltanke, træfade, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: 495,-

Comment

Comment

Loimer Langenlois Grosse Reserve Blanc de Blancs Brut Nature 2016

Fred Loimer skal man ikke undervurdere, han sprudler af idéer og vin! Loimer laver ikke kun snorlige enkeltmarksvine på Grüner Veltliner og Riesling men også flotte mousserende vine, pet nat såvel som Sekt. Sekt kastede han sig første gang over fra 1991 til 1998, og fra 2013 havde han fornyet mod og nok godt druemateriale til at gå all in igen. Første årgang af hans Langenlois Grosse Reserve (toppen af poppen i Østrigs såkaldte Sektpyramide) kom på markedet i 2018, og det er Grosses Kino! Langsomt vinificeret af biodynamisk dyrket Chardonnay med et mindre skvæt Weissburgunder og Grauburgunder, andengæring på flaske og degorgering efter mindst 44 måneder med gærresterne, ingen dosage. Det er slankt, sprødt og knastørt men modent og mildt med frisk æble-pære-duft, revet citrusskal, nedfaldsfrugter, efterårsskov og svampe, hasselnødder og mandler. Meget, meget behageligt; og et sandt kup, kvalitet, oprindelse, dyrkningsform og produktionsmetode taget i betragtning!

Flaske: Langenlois Grosse Reserve 2016
Vinhus: Fred Loimer
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesorter: Chardonnay,
Weissburgunder, Grauburgunder
Jordbund: Sand, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Ståltanke, flaske
Lukning: Korkprop, muselet
Alkohol: 12%
Importør: Österreich Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Luis Pato Espumante Vinha Pan 2017

Baga med bobler fra manden med det sorte bælte i Baga, Bairradas rebelske traditionalist Luis Pato. Med sine rødvine viste han verden potentialet i den tykskallede, sorte drue, og siden 2010 har han også fremstillet mousserende vine på den. Bairrada har nemlig også en lang tradition for bobler. Her hersker et mildt kystklima med sol, vind og vand ligeligt fordelt. Vinha Pan er plukket før druerne til rødvinen fra Vinha da Panasqueira, en sydvendt skråning med kalkholdig lerjord og masser af kalksten; gæret på ståltanke og andengæret på flaske, uden dosage og uden sulfitter — og det er sgu sjovt: Frisk, sprød og frugtig skum med livlig syre, moden gul stenfrugt og citrus, et strejf af røde bær og let røgede og nøddeagtige noter.

Flaske: Espumante Vinha Pan 2017
Vinhus: Luis Pato
Område: Bairrada
Land: Portugal
Druesort: Baga
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltank,
andengæring på flaske
Lagring: 30 måneders faskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Haslund Wine
Pris: 169,-

Comment

Comment

Skærsøgaard Vin DONS Cuvée Brut 2017

Fine forårsblomster, grønne æbler og grapefrugt— flot fylde, rank syre og små, sprøde bobler, salt finish. Der ligger mange års arbejde og et sprudlende overskud bag de bobler, der strømmer op af glasset. Det er DONS, og det er godt gjort— alt sammen Sven Moesgaards værk (med hjælp fra Hans, Benjamin, Katharina, Anders og Mads m.fl.) på vingården Skærsøgaard ved Almind nær Kolding. Cuvée Brut er stukket sammen af Solaris, Orion og Madeleine Angevine og balanceret af 6,5 gram dosage. En reference for dansk mousserende vin — med “præg af dansk sommer med lyse nætter, langsom aromatisk afmodning af druerne og klassisk håndværksmæssig kvalitetsfremstilling af vinene”.

Skærsøgaard DONS Cuvée Brut 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Cuvée Brut 2017
Vinhus: Skærsøgaard Vin
Område: Dons
Land: Danmark
Druesorter: Solaris, Orion,
Madeleine Angevine
Jordbund: Sand, grus
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Gæret på ståltanke
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: 450,-

Comment