Viewing entries in
Biodynamik

Comment

Zorjan Dolium Muškat Ottonel 2016

Slovensk frilandsvin med sjælden saftighed og subtil aromatisk kompleksitet. Božidar og Marija Zorjan rykkede ind på deres lille familiegård i 1980 og konverterede først til økologisk og siden til biodynamisk dyrkning; og så begyndte Božidar så tidligt som 1995 at vinificere sine vine på først kroatiske amforaer og siden georgiske qvevri, nedgravet mellem vingården og vinmarkerne, omgærdet af fritgående gæs og græssende får. Disse vine bærer navnet Dolium efter de romerske lerkrukker, der i antikken benyttedes til vin. Her er det den ofte oversete og ildesete Muškat Ottonel, som han med et halvt års skindkontakt har forvandlet til en forfriskende orangevin med en fin buket vilde blomster, mandarinsaft, orangeblomstvand og krydrede strejf af gule rosiner, honning og harpiks. Som en lille ligegyldig sidebemærkning også udnævnt som en af verdens p.t. bedste orangevine i Decanter forrige år.

Flaske: Dolium Muškat Ottonel 2016
Vinhus: Zorjan
Område: Štajerska
Land: Slovenien
Druesort: Muskat Ottonel
Jordbund: Gnejs, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret, hele klaser
Lagring: Qvevri
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Tomac Amfora Pjenušac Brut Nature 2015

Sprøde æbler, friskrevet citronskal, kandiseret orange, abrikos, karamel, ristede nødder og røgelse, alt vævet ind i det fineste stof med små, sprøde bobler, en livlig syre og kalket mineralitet. Sådan smager Chardonnay og lokale kroatiske sorter som Graševina, Šipelj Bijeli, Zelenac Slatki og Plavec Žuti, når de er gæret seks måneder med skallerne på georgiske qvevri i Tomislav Tomacs have og siden eftergæret på flaske og modnet flere år på gærresterne. Pjenušac er den kroatiske term for mousserende vin, men det er fattige ord for de mesterlige bobler, som Tomac fremtryller fra bakkerne i det kølige Plešivica syd for Zagreb. Sjældent sprudlende overraskelser.

Flaske: Amfora Pjenušac 2015
Vinhus: Tomac
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesorter: Blandet beplantning
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på amfora,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora, flaske
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Guerila Extreme Amphora 2018

Vipava-dalen er en smukt strækning i det vestlige Slovenien, en smal dal mellem Trnovo-plateauet i nord og Kras-plateauet i syd. Vi er lige syd for vinområdet Brda og stik nord for Kras, så ikke overraskende har dalen lang tradition for vinavl og ikke mindst for fremstilling af vine med lang skindkontakt. Traditionelt har man talt i uger, men Zmago Petrič fra vinhuset Guerila har revolutionære tendenser og tæller i stedet i måneder: Han lader sin Rebula gære hele seks måneder med skallerne og modner den yderligere et år på amforaer. Druerne er dyrket biodynamisk, den eneste måde Zmago mener, man både kan respektere naturen og fremstille et stort kulturprodukt — som eksempelvis Amphora Extreme 2018, som er ren Rumena Rebula (også kendt som Ribolla Gialla) fra marken Gmajnica. Den er dejligt frisk med fyldig frugt fulgt op af mørkere kryddernoter, fra gule æbler, ananaskirsebær og gule rosiner til tørrede figner, tamarind og honning. En ganske charmerende orangevin.

Flaske: Extreme Amphora 2018
Vinhus: Guerila
Område: Vipavska Dolina
Land: Slovenien
Druesort: Rebula
Jordbund: Sand, mergel, ler
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
seks måneders skindkontakt
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Thorsteinssons
Pris: 275,-

Comment

Comment

Loimer Langenlois Grosse Reserve Blanc de Blancs Brut Nature 2016

Fred Loimer skal man ikke undervurdere, han sprudler af idéer og vin! Loimer laver ikke kun snorlige enkeltmarksvine på Grüner Veltliner og Riesling men også flotte mousserende vine, pet nat såvel som Sekt. Sekt kastede han sig første gang over fra 1991 til 1998, og fra 2013 havde han fornyet mod og nok godt druemateriale til at gå all in igen. Første årgang af hans Langenlois Grosse Reserve (toppen af poppen i Østrigs såkaldte Sektpyramide) kom på markedet i 2018, og det er Grosses Kino! Langsomt vinificeret af biodynamisk dyrket Chardonnay med et mindre skvæt Weissburgunder og Grauburgunder, andengæring på flaske og degorgering efter mindst 44 måneder med gærresterne, ingen dosage. Det er slankt, sprødt og knastørt men modent og mildt med frisk æble-pære-duft, revet citrusskal, nedfaldsfrugter, efterårsskov og svampe, hasselnødder og mandler. Meget, meget behageligt; og et sandt kup, kvalitet, oprindelse, dyrkningsform og produktionsmetode taget i betragtning!

Flaske: Langenlois Grosse Reserve 2016
Vinhus: Fred Loimer
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesorter: Chardonnay,
Weissburgunder, Grauburgunder
Jordbund: Sand, grus
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Ståltanke, flaske
Lukning: Korkprop, muselet
Alkohol: 12%
Importør: Österreich Vin
Pris: 325,-

Comment

Comment

Johannes Hirsch Riesling Ried Gaisberg 2020

Johannes Hirsch står på spring med sin seneste årgang og efter eget udsagn er resultatet klassisk Hirsch: Livlig syre, klar frugt, lav alkohol og ren fornøjelse. Svingende temperaturer og hyppig regn gjorde 2020 til en udfordrende årgang; men en årgang som samtidigt har belønnet de flittige i vinmarken. Hirsch kan derfor henrykke med sin Riesling fra Heiligenstein og Gaisberg — sidstnævnte står skarpt med en højstemt duft og smag af gule mirabeller og modne citroner, et stilrent syretrip med stenet mineralitet og salt efterklang.

Flaske: Riesling Gaisberg 2020
Vinhus: Hirsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Gnejs, glimmerskifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Atomwine
Pris: 350,-

Comment

Comment

Stefan Vetter Sylvaner GK Himmelslücke 2017

Sirlig og svirpende Silvaner, som man må forvente det fra Stefan Vetter… men med Himmelslücke overgår han sig selv med flere meter. En smule sky i begyndelsen men åbner så op for saftige stenfrugter og bliver helt eksotisk med fersken og ananas foruden mere hjemlige frugter som æbler, pærer og kvæder; bivoks og salte noter af parmesan. Alt sammen samlet af en stringent, rensende syre og det blødeste stof. Hemmeligheden er at høste, før druernes sukkerindhold stikker af og syren stagnerer; og så hjælper det nok også at have velplejede, gamle stokke på den lille, højt beliggende parcel Himmelslücke på Gambacher Kalbenstein, en af Frankens ældste terrasserede skråninger lige ned til Main-floden.

Flaske: Himmelslücke 2017
Vinhus: Stefan Vetter
Område: Franken
Land: Tyskland
Druesort: Silvaner
Jordbund: Kalksten, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 10,5%
Importør: Melin Vin
Pris: 275,-

Comment