Viewing entries in
Biodynamik

Comment

Weingut Gebeshuber Rotgipfler Ried Laim 2016

Østrigsk eksotik fra Thermenregion syd for Wien, en udsøgt Rotgipfler i burgundisk stil. Først er den så forsigtig og tidløs som etiketten— antydninger af moden pære og muldjord. I munden åbner den op med mere pære og med tiden honningmelon, kvæder og mango. Lys syre, cremet fylde og en let note af kryddernelliker. Ried Laim rummer 40 år gamle stokke på ren kalkstensjord; som gæres og modnes et år på 500-liters-fade med bâtonnage. En stilfærdig men generøs vin. Rotgipfler er en gammel krydsning mellem Roter Veltliner og Traminer, som havde sin guldalder for 100 år siden i det klassiske Gumpoldskirchner blend i samspil med Zierfandler. Johannes Gebeshuber kerer sig om begge sorter, og så er han en af Thermenregions grønne foregangsmænd, økologisk siden 2006 og biodynamisk siden 2017.

Gebeshuber Rotgipfler Ried Laim 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Ried Laim 2016
Vinhus: Gebeshuber
Område: Thermenregion
Land: Østrig
Druesort: Rotgipfler
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 300,-

Comment

Comment

C. von Nell-Breuning Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014

Kølig elegance og knitrende skum. Ruwerfloden danner en lille sidedal til Mosel med områdets højest beliggende vinmarker og den køligste gennemsnitstemperatur. Det er som skabt til rank Riesling og ikke mindst mousserende vine. Kombinationen er derfor oplagt, og for von Nell familiens historiske vinhus er Sektmanufaktur også en gammelkendt beskæftigelse, som de behersker med fin fingerspidsfornemmelse, siden 2013 med 11. generations Carmen von Nell-Breuning i front. Langsomhed er i højsædet og i øvrigt biodynamisk dyrkning siden 2019. 2014 var en kold årgang, men med sent høstede druer fra monopolmarken Kaseler Dominikanerbergs sydvendte skiferskråning og fire års modning på gærresterne før dégorgement, ja, så står det hele alligevel i vater. Slank, mild og luftig skum med de fineste bobler, sprød syre og moden frugt— grønne æbler og druer og en rund fylde af moden citrus og stenfrugt og fine noter af hø.

C. von Nell-Breuning Dominikus Riesling Sekt Extra Brut 2014 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Dominikus 2014
Vinhus: C. von Nell-Breuning
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Blå skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
andengæring på flaske
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Rufus Vin
Pris: 170,-

Comment

Comment

Weingut Melsheimer Vade Retro 2017

Vig bort, sulfitter! Ren Riesling fra fadet gennem godt gammeldags håndværk, hjulpet på vej af gamle stokke på den yderst stejle Mullay-Hofbergs skifer. Thorsten Melsheimer laver helst sine vine så naturnært som muligt, og Vade Retro er gæret og modnet på gamle træfade og flasket uden filtrering, kun ved tyngdekraftens hjælp, og uden tilsætning af sulfitter. Sprød syre og moden frugt— æbler, kvæder, litchi og lime, let oxidative noter og en smule volatilsyre men ellers meget ren og fin, fremragende tørstslukker.

Melsheimer Vade Retro 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Vade Retro 2017
Vinhus: Weingut Melsheimer
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Blå og rød skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spotangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 11,5%
Importør: Krone Vin
Pris: 225,-

Comment

Comment

Weninger Rózsa Petsovits 2019

Rózsa Petsovits er Franz Weningers hyldest til sin bedstemor— født i Horitschon i 1921 kort før byen og Burgenland blev en del af den østrigske republik senere samme år. Vinen krydser også grænser, den er stukket sammen af Syrah fra Sopron i Ungarn og Sankt Laurent og Pinot Noir fra Mittelburgenland i Østrig, gæret og lagret otte måneder sur lie i store træfade, flasket ufiltreret og med kun 10 mg sulfit pr. liter— og det er et mix, der spiller max. Modne mirabeller, ribs og rabarber, det minder om noget, ens bedstemor kunne nikke genkendende til, syrlig saft med urter, hø, eng og kælder, livet på landet og bedre tider…

Læs nærmere om familiens ungarske aner og aktiviterer her.

Weninger Rózsa Petsovits 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Rózsa Petsovits 2019
Vinhus: Weninger
Område: Sopron, Burgenland
Land: Ungarn, Østrig
Druesorter: Syrah, Sankt Laurent, Pinot Noir
Jordbund: Gnejs, kalksten, lehm
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Österreich Vin
Pris: 150,-

Comment

Comment

Vino Magula Devín 2016

Sprød og forfriskende saft fra Slovakiet, masser af citrus, lime og knapt moden fersken, geranium og kaprifolium og et ikke utiltalende dryp sulfo. Devín er en særlig slovakisk sort, en krydsning mellem Tramín červený og Veltlínske červené skoré (som østrigerne siger: Roter Traminer og Frühroter Veltliner) frembragt på den slovakiske vinskole i 1958 og med en støt stigende popularitet i de seneste årtier. Magulas gård er beliggende i Malokarpatská-regionen, de små Karpater sydvest i landet. Familien fortsætter en tradition tilbage fra 1931, hvor oldefaren Joseph Husar plantede sine første vinstokke. Tiden bag jerntæppet tog hårdt på den slovakiske vinkultur, men i 2001 tog familien fat igen, siden 2012 med økologisk og senest biodynamisk dyrkning og minimalistisk vinifikation— og de gør det godt.

Magula Devín 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Devín 2016
Vinhus: Magula
Område: Malokarpatská
Land: Slovakiet
Druesort: Devín
Jordbund: Løss, kalksten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Høtoft Vin
Pris: 180,-

Comment

Comment

Bernhard Ott Gemischter Satz 2018

Mennesket skal ikke leve af Veltliner alene, end ikke den gode Grüner-hvisker Bernhard Ott. Hans Gemischter Satz er et kludetæppe af både Grüner og Roter Veltliner, Riesling, Welschriesling, Weissburgunder, Neuburger og Gelber Muskateller, og det spiller sammen i en saftig, frugtig og krydret kamæleon af en vin. I senere årgange i øvrigt som bestanddel i den endnu mere spraglede Cuvée Spectrum.

Bernhard Ott Gemischter Satz 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Gemischter Satz 2018
Vinhus: Bernhard Ott
Område: Wagram
Land: Østrig
Druesorter: Gemischter Satz
Jordbund: Løss
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Importør: Atomwine
(Gemischter Satz ikke i sortiment)
Pris: cirka 175,-

Comment