Viewing entries in
Østrig

Comment

Geyerhof Stockwerk Grüner Veltliner 2021

En Grüner Veltliner lige så frisk og opløftende forårsagtig, som Geyerhof er gammelt og grundfæstet. Stockwerk er Josef og Maria Maiers hyldest til vinstokkens værk, en let og livlig og aldeles alsidig vin. Saftige, sprøde æbler i smagen, en smule græs, engblomster og peberkrydring, moderat alkohol, frisk syre og fint tørt finish. Omhyggeligt frembragt af biodynamisk dyrkede druer fra forskellige marker omkring gården i Oberfucha, håndhøstet i små kasser, presset som hele klaser og mosten langsomt gæret på ståltanke og modnet på gærresterne til næste forår. Formidabel go-to Grüner Veltliner til hverdag og fest.

Flaske: Stockwerk 2021
Vinhus: Geyerhof
Område: Kremstal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalksten, granulit
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12%
Importør: ViniPortugal
Pris: cirka 100,-

Comment

Comment

Weingut Jalits Blaufränkisch Ried Fasching Eisenberg Reserve 2019

Blodrød Blaufränkisch af den fyrige og fyldige slags, Eisenbergs malmfulde mørke forvandlet til strålende lys og levende saft. Brombær, solbær og hyldebær indhyller både duft og smag, med strejf af friske urter, enebær, peber og noter af nødder og tobak. Flot stoflig fylde, rank syre og faste tanniner, tager sig god tid og bliver hængende længe. Druerne er høstet fra 25-50 år gamle vinstokke på marken Faschings forholdsvist tunge jernholdige lehm- og lerjorde. Spontan gæring på ståltanke og et års lagring på brugte 225 og 500 liters egetræsfade. Mathias Jalits er femte generation på familiegården i Badersdorf i det sydlige Burgeland. Han har vinmarker flere steder på Eisenberg, f.eks. Fasching, Reihburg, Saybritz og Szapary, som med godt håndværk resulterer i en række righoldige og karakterfulde vine.

Flaske: Fasching Reserve 2019
Vinhus: Jalits
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Jernholdig lehm og ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Vinotheket
Pris: 178,-

Comment

Comment

Michael Gindl Weissburgunder Sodalis 2018

Hestevin med vrinsk og spark! Michael Gindls Weissburgunder er en livlig og forfriskende aftapning af sorten, en karakterfast og kompleks hvidvin med fine noter af flint, frisk citrus, kærnemælk, macadamianødder og sydesalt. Rent trav omend spontangæret, ufiltreret og tøvende sulfiteret. Fra 35 år gamle Weissburgunder-stokke på en særligt sandstensholdig mark, som udelukkende kultiveres med hånd- og hestekraft— Sodalis betyder kammerat på latin— en rigtig bondegårdsvin! Kun 17 år gammel overtog Michael Gindl driften af familiegården i Weinviertel i 2002, og han begyndte langsomt men sikkert at genbefolke den med husdyr: Høns, dværgfår, bjerggeder, højlandskvæg og heste. Biodiversitet og håndværk er i højsædet, og siden 2013 er alle hans vine Demeter-certificerede.

Flaske: Sodalis Weissburgunder 2018
Vinhus: Michael Gindl
Område: Weinviertel
Land: Østrig
Druesort: Weissburgunder
Jordbund: Lehm, løss, sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
fire dages skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Österreich Vin
Pris: 425,-

Comment

Comment

Weingut Hirsch Rieling Ried Heiligenstein-Rotfels 2021

Hirsch er igen på spring med en ny nydelig Riesling i sortimentet: Rotfels er første separate aftapning fra familiens besiddelser på den østlige side af Heiligenstein, som er særligt rig på den røde sandsten, som er hemmeligheden bag Heiligensteins for Kamptal så særegne terroir. Far Josef erhvervede sig terrasserne her for 40 år siden, og indtul nu er de indgået i den vanlige Erste Lage vin. Ifølge Johannes Hirsch giver druerne fra Rotfels en særligt spændstig og substantiel vin, og sandt nok, samme indtryk efterlades man med efter endt smagning og sammenligning med den til stadighed glimrende Zöbinger Heiligenstein. Rotfels er saftspændt, stoflig og righoldig, fuld af hvid fersken, litchi og lime, med fyrig syre og en dulmende frugtsødme, mango, akaciehonning og hvid te. En funklende stjerne og vaskeægte Hirsch vin! Høstet midt i oktober, presset af hele klaser, kølig gæring og modning på gærresterne i store træfade frem til maj, flasket i juli og frigivet i september.

Flaske: Heiligenstein-Rotfels 2021
Vinhus: Weingut Hirsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Atomwine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Sektmanufaktur Harkamp Zero Dosage

Fantastisk Sekt fra Petra og Hannes Harkamp i Sausal i Südsteiermark— man kan andet og mere end stille Sauvignon og Riesling på disse kanter! Fine noter af flint, røg og ristet brød foruden friske æbler og pærer, citrus, honning, hasselnødder og valnødder. Luftigt skum med blide bobler, forfriskende syre, oxidative noter og bentør men behagelig finish. Zero Dosage er et blend af Blauburgunder, Weissburgunder og Chardonnay fra de kalkstensholdige marker Oberburgstall og Flamberg ved St. Nikolai im Sausal. Biodynamisk dyrket, med selektiv håndhøst, skånsom helklasepresning, spontangæring og modning på store og små træfade før andengæringen på flaske. Godt tre år med gærresterne før degorgering. Harkamp gav sig i kast med Winzersekt i 2007, første årgang degorgeredes i 2010, og siden har de udviklet et ganske imponerende sortiment, som foruden Zero Dosage tillige omfatter den yderst interessante Solera Reserve.

Flaske: Zero Dosage
Vinhus: Harkamp
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Pinot Noir, Pinot Blanc,
Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på fad,
andengæring på flaske
Lagring: Tre års flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 350,-

Comment

Comment

Heinrich Oh when the Saints Pet Nat 2021

Oh when the saints go marching in… Bemeldte helgener er Sankt Laurent druer, dyrket biodynamisk på marken Rosenberg på Leithaberg af Gernot og Heike Heinrich, som altid sprudler af idéer; så idéen at bruge den mørke men tyndskallede Sankt Laurent til en blanc de noirs pet nat lå lige for— og den er flot lavet. Håndhøstet først i september, direkte presning af hele klaser, kølig spontan gæring på ståltanke og flaskning efter godt tre uger og færdiggæret på flaske, degorgeret i marts. 6,3 gram syre versus 7,9 gram restsødme og 11 procent alkohol. Fin og luftig skum, flot syre og mild restsødme, med aromatisk rød bærfrugt og blodappelsin, noter af hvid te, vådt hø og hævende fuldkornshvedebrød. En sommerlig improvisation, god pet nat er en kunstform. Det er den svenske saxofonist Mats Gustafsson, som i den østrigske billedkunstner Olaf Ostens gengivelse slår sig løs på etiketten.

Flaske: Oh when the Saints 2021
Vinhus: Heinrich
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Sankt Laurent
Jordbund: Glimmerskifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 11%
Importør: Sigurd Müller Vinhandel
Pris: cirka 250,-

Comment