Viewing entries in
Østrig

Comment

Weingut Hirsch Rieling Ried Heiligenstein-Rotfels 2021

Hirsch er igen på spring med en ny nydelig Riesling i sortimentet: Rotfels er første separate aftapning fra familiens besiddelser på den østlige side af Heiligenstein, som er særligt rig på den røde sandsten, som er hemmeligheden bag Heiligensteins for Kamptal så særegne terroir. Far Josef erhvervede sig terrasserne her for 40 år siden, og indtul nu er de indgået i den vanlige Erste Lage vin. Ifølge Johannes Hirsch giver druerne fra Rotfels en særligt spændstig og substantiel vin, og sandt nok, samme indtryk efterlades man med efter endt smagning og sammenligning med den til stadighed glimrende Zöbinger Heiligenstein. Rotfels er saftspændt, stoflig og righoldig, fuld af hvid fersken, litchi og lime, med fyrig syre og en dulmende frugtsødme, mango, akaciehonning og hvid te. En funklende stjerne og vaskeægte Hirsch vin! Høstet midt i oktober, presset af hele klaser, kølig gæring og modning på gærresterne i store træfade frem til maj, flasket i juli og frigivet i september.

Flaske: Heiligenstein-Rotfels 2021
Vinhus: Weingut Hirsch
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 13%
Importør: Atomwine
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 500,-

Comment

Comment

Sektmanufaktur Harkamp Zero Dosage

Fantastisk Sekt fra Petra og Hannes Harkamp i Sausal i Südsteiermark— man kan andet og mere end stille Sauvignon og Riesling på disse kanter! Fine noter af flint, røg og ristet brød foruden friske æbler og pærer, citrus, honning, hasselnødder og valnødder. Luftigt skum med blide bobler, forfriskende syre, oxidative noter og bentør men behagelig finish. Zero Dosage er et blend af Blauburgunder, Weissburgunder og Chardonnay fra de kalkstensholdige marker Oberburgstall og Flamberg ved St. Nikolai im Sausal. Biodynamisk dyrket, med selektiv håndhøst, skånsom helklasepresning, spontangæring og modning på store og små træfade før andengæringen på flaske. Godt tre år med gærresterne før degorgering. Harkamp gav sig i kast med Winzersekt i 2007, første årgang degorgeredes i 2010, og siden har de udviklet et ganske imponerende sortiment, som foruden Zero Dosage tillige omfatter den yderst interessante Solera Reserve.

Flaske: Zero Dosage
Vinhus: Harkamp
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Pinot Noir, Pinot Blanc,
Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig flysch
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret på fad,
andengæring på flaske
Lagring: Tre års flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 350,-

Comment

Comment

Heinrich Oh when the Saints Pet Nat 2021

Oh when the saints go marching in… Bemeldte helgener er Sankt Laurent druer, dyrket biodynamisk på marken Rosenberg på Leithaberg af Gernot og Heike Heinrich, som altid sprudler af idéer; så idéen at bruge den mørke men tyndskallede Sankt Laurent til en blanc de noirs pet nat lå lige for— og den er flot lavet. Håndhøstet først i september, direkte presning af hele klaser, kølig spontan gæring på ståltanke og flaskning efter godt tre uger og færdiggæret på flaske, degorgeret i marts. 6,3 gram syre versus 7,9 gram restsødme og 11 procent alkohol. Fin og luftig skum, flot syre og mild restsødme, med aromatisk rød bærfrugt og blodappelsin, noter af hvid te, vådt hø og hævende fuldkornshvedebrød. En sommerlig improvisation, god pet nat er en kunstform. Det er den svenske saxofonist Mats Gustafsson, som i den østrigske billedkunstner Olaf Ostens gengivelse slår sig løs på etiketten.

Flaske: Oh when the Saints 2021
Vinhus: Heinrich
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Sankt Laurent
Jordbund: Glimmerskifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 11%
Importør: Sigurd Müller Vinhandel
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Schloss Gobelsburg Riesling Ried Heiligenstein 2010

Tungekrøllende af navn og tungepirrende af gavn. Marko Cmrečnjak [ts-mretsj-njak] laver labre vine i Međimurje i det nordlige Kroatien, tæt på grænsen til Slovenien og Ungarn. Områdets specialitet er Furmint, som lokalt går under navnene Pušipel og Šipon, og det er særdeles drikværdige vine. Med “Pušipel Xtreme na kvadrat” udøver Marko ekstremsport med sorten, det er Furmint gange Furmint, med lang skindkontakt og to et halvt års fadlagring på gærresterne — en orangevin for lettere øvede tunger, men fans af genren vil elske den. Noter af ruskind og læder i duften dækker oven en dybde af frodig, mørk frugt. Fyrig syre og støvede tanniner, fuld af tørrede abrikoser, abrikoskerne, kandiseret orangeskal, mandarin, grapefrugt, søde krydderier som kanel og nellike samt mildt røgede noter. Bukolisk bryg af den mest spændende slags.

Flaske: Heiligenstein 2010
Vinhus: Gobelsburg
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Riesling
Jordbund: Sandsten
Dyrkningsform: Bæredygtig
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Bichel
Pris: 375,-
(aktuel årgang)

Comment

Comment

Harkamp Völlig Losgelöst Pet Nat 2020

Løssluppen stemning! Der tumler Shropshire-får rundt i Petra og Hannes Harkamps biodynamisk dyrkede vinmarker ved Sausal i Südsteiermark, og fårene har endda forvildet sig ind på etiketterne til parrets naturvinsserie. Med Harkamps forkærlighed for bobler (de fremstiller fremragende Sekt) skal de selvfølgelig have en pet nat på programmet. Som en slags Sturm— den i Steiermark så populære gærende, skummende druemost, der drikkes kort efter høsten— som blot har levet videre i flasken. Sauvignon Blanc, som det hør og bør sig på de kanter; og med en uges skindkontakt, så udtrykket er så forskelligt fra en klassisk Sekt som muligt. Men det skummer lystigt og smager livligt og godt. Lime, grapefrugt, ananas, urter og fine cider-, gær- og nøddenoter; en isotonisk forfriskende og fornøjeligt aromatisk drik.

Flaske: Völlig Losgelöst Pet Nat
Vinhus: Harkamp
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Rød skifer
Dyrkningsform: Biodynamisk
Vinificering: Spontangæret,
en uges skindkontakt
Lagring: Flaskelagring
Lukning: Kapsel
Alkohol: 11,5%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Dorli Muhr Blaufränkisch Spitzerberg Kranzen 2019

Saftig Blaufränkisch fra Østrigs tørreste terroir og en af landets dygtigste damer, Dorli Muhr. Spitzerberg er ikke noget bjerg og slet ikke spidst men snarere en langstrakt højderyg med vinmarker langs sin sydvestvendte skråning. Marken er yderligere opdelt i ni mindre marker, som hver har sin egen karakter, selvom de har samme pedologi: kalksten og dolomit. Forskellene skyldes især jordenbundens kornstørrelse, og fra vest mod øst bliver den stadigt mere finkornet; og man kan sgu smage kontrasterne. Kranzen i den østlige ende består af sandet kalksten og er særligt stenet på den øverste del op mod Kobeln. Den frembringer fyldige og intenst frugtige vine med en velbalanceret syre. Fra 2019 har Dorli flasket fire delmarker separat, og vinen her stammer fra to parceller på Kranzen. De ældste stokke stammer tilbage fra 1950, de yngste fra 1984. Økologisk dyrket, håndhøstet, spontangæret og modnet 20 måneder på store, gamle fade, flasket ufiltreret; og skænket med stor fornøjelse. Den dybeste snude med mørke snif af brombær, kirsebær og hyldebær, laurbærblade og peberkorn. Saftspændt og rank som et lys i munden, tætmaskede tanniner, mild syre og strålende sort bærfrugt. Svesker, krydderurter og tobak i eftersmagen. En mageløs svingom! Et flot sidestykke til Obere Roterd.

Flaske: Ried Spitzerberg Kranzen 2019
Vinhus: Weingut Dorli Muhr
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Sand, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Victoria Vine
Pris: 375,-

Comment