Viewing entries in
Økologi

Comment

Bukolyi Marcell Kékfrankos Reserve 2021

Der er eventyrlige kontraster på spil i denne smukke Kékfrankos, som sollysets spil gennem flagrende blade. Super saftig og samtidigt markant tør, med strålende syre og kølig rød frugt, mørk og krydret dybde og et grundigt tanningreb. Sarte skovjordbær, hindbær og brombær, solmodne solbær, atletisk af statur og særdeles elegant. En stærk terroirvin fra Nagy-Eged-bakkens sydvendte kalkstensskråning, selektiv håndhøst af økologiske druer, spontangæret på ståltanke, to ugers skindkontakt og naturlig malolaktisk gæring samt 12 måneders modning på 500 liters ungarske egetræsfade, total sulfit 52 mg/L.

Marcell Bukolyi gik solo i 2016 efter ti år som vinmager i sin families tjeneste. Sammen med sin hustru Lilla lever han nu på den sydlige skråning af Nagy-Eged-bakken i Eger i det nordøstlige Ungarn, hvor de fra deres 14 hektarer på parcellerne Köves, Farm og Birsalmás sætter fokus på Kékfrankos og en række andre sorter.

Flaske: Kékfrankos Reserve 2021
Vinhus: Bukolyi Marcell
Område: Eger
Land: Ungarn
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Vini Scirto All’Antica 2020

Kælen lava i det tyndtflydende, rødglødende spektrum. All’Antica er en læskende og forførende friskfrugtig vin fra Valeria og Giuseppe Scirto på Etnas magiske nordside. Mestendels Nerello Mascalese med kun få dages maceration, som skikken var i gamle dage, derfor navnet, en vin som Giuseppes bedstefar ville have lavet den. Virkeligt lækker tekstur, blid syre og ret så smidige tanniner og en mild smag af røde kirsebær, skovbær, Kongen af Danmark bolcher og kandiserede anisfrø. Seriøs saft på den sjove måde! Stokkene står på Contrada Pirao, har rundet de 80 år og passes og plejes efter økologiske principper. Druerne er høstet ved håndkraft, spontangæret på ståltanke uden temperaturkontrol og flasket uklaret og ufiltreret.

Flaske: All’Antica 2020
Vinhus: Scirto
Område: Sicilien
Land: Italien
Druesorter: Nerello Mascalese,
Nerello Cappuccio
Jordbund: Vulkansk sand og tuf
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Azienda Vin
Pris: 192,-

Comment

Comment

MasVin Crljenak 2019

Crljenak er Zinfandel på kroatisk, og det økologiske kooperativ MasVin (maslina i vino = oliven og vin) nær Zadar smider en ganske god én i glasset, genkendelig og alligevel sin egen. Det er en fyldig sag med duft og smag af violer, skovbær, sorte kirsebær, blå blommer og svesker og små strejf af mandel, nellike og vanille. Saft og kraft i god balance, afstemt syre og frugtsødme, fyrig alkohol og faste men fine tanniner. En potent madvin!

Flaske: Crljenak 2019
Vinhus: MasVin
Område: Dalmatien
Land: Kroatien
Druesort: Tribidrag
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 16%
Importør: VinoMolim
Pris: 198,-

Comment

Comment

Champagne Pascal Mazet Nature

Pascal Mazet formår at fremmane det store fra det små, at fremelske mere ud fra mindre, mystikken i minimalismen. Vi er i Chigny-les-Roses i hjertet af Montaigne de Reims, hvor Pascal i 1980 etablerede vinhus sammen med sin hustru Catherine og en medgift på et par hektarer vinmarker fra hendes familie. Over årene styrkedes deres økologiske engagement, med officielt omlægning fra 2009 og certificering fra 2012. Siden er biodynamiske praksisser blevet integreret, og sønnerne Olivier og Baptiste har nu overtaget roret; men stilen forbliver den samme, gæring og modning på små fade og meget lang lagring på flaske. Seks år for cuvéen Nature, som er stukket sammen af godt 60% årgangsvin og 40% fra familiens solera reserve — Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Blanc og Chardonnay fra premier cruerne Chigny-les-Roses og Ludes — og det er tæskelækker Champagne med masser af karakter. Sprøde bobler, strålende syre og en sært mørk mineralitet med noter af salt, jern og jod. Gylden frugt af citrisk og eksotisk beskaffenhed og en længde, der er en langdistanceløber værdig.

Flaske: Nature
Vinhus: Pascal Mazet
Område: Champagne
Land: Frankrig
Druesorter: Pinot Meunier, Pinot Noir,
Pinot Blanc, Chardonnay
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret, flaskegæring
Lagring: Små træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Niche Vine
Pris: 365,-

Comment

Comment

Weingut NeueHeimat Gamlitz Sauvignon Blanc 2021

Levende Sauvignon fra Südsteiermark, et saftigt studie i sprød syre og mild men pikant aromatik. Hyldeblomst, grønne stikkelsbær, grapefrugt, vådt græs, grønne urter og sprød havsalt i skøn forening. Steiermark står aldrig stille, og Neue Heimat er new kids on the block i Gamlitz. Vingården kom fra start som Goedwinemakers i 2009, et samarbejde mellem de to venner Ton Goedmakers og Uli Kaltenböck, der mødtes på en vinbar ved det eksklusive skisportssted Lech am Arlberg i Vorarlberg, hvor deres fælles drøm om eget vinhus også fødtes. Det blev fra begyndelsen et dynamisk projekt blandt familie og venner; og siden 2015 drives vingården videre af Bastian Kaltenböck og kældermester Christian Söll og et større slæng af beslægtede sjæle. Neue Heimat er dedikerede økologer, med 11 hektarer vinmarker med hele det styriske sortsspektrum og aromatiske sorter som Muskateller og Sauvignon i højsædet.

Flaske: Gamlitz Sauvignon Blanc 2021
Vinhus: NeueHeimat
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Sauvignon Blanc
Jordbund: Kalkholdig mergel og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Bonbon Vin
Pris: 247,-

Comment

Comment

Aoton Savatiano 2021

Sjældent syrestyret Savatiano med mineralsk nerve og nydelig aromatik. Sotiris Gkinis står bag vingården Aoton på Attika, hvor aspirationen er “at frembringe de fineste vine af sine slags” — på oldgræsk άωτον — af økologiske dyrkede druer af lokale sorter, “drevet af smagen og ikke metoden”. Med selektiv håndhøst ved nattetide, ti dages kold maceration, spontan gæring og ni måneder lang lagring på gærresterne lyser Savatianos friske ansigt op, og samtidigt i folder, som antyder hjertevarme og dybsindighed. I duften en sval brise gennem nåleskove, bergamot og urter, og i smagen samme kølige nerve, sart citrus og saftig stenfrugt samt milde gærnoter. Lækkert og let olieret tekstur og mineralsk summen. En delikat drik og meget madvenlig vin!

Flaske: Savatiano 2021
Vinhus: Aoton
Område: Attika
Land: Grækenland
Druesort: Savatiano
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Oinofilia
Pris: 189,-

Comment