Viewing entries in
Økologi

Comment

Marina Palusci Plenus Pecorino 2015

Pecorino plus skindkontakt, og så er der dømt italiensk sommer med solbeskinnede citronlunde og køligere bjergenge i glasset. Vi er i Pianella i Abruzzo, og der er pollen, orangeblomstvand og bivoks i snuden og saftig og støvet citrus i munden. Solmoden citron, akaciehonning, tørret lime, krydderurter og Middelhavssalt, mundvandsfremkaldende syrlig og tør most. Massimiliano d’Addario er vinmageren bag, og han er fjerde generation på den mødrende gård, Marina Palusci, som ellers er berømt for sine økologiske olivenolier i tårnhøj kvalitet. Vinmarker som olivenlunde ligger i godt 450 meters højde i Abruzzos bakker, kalkholdig lerjord, og med håndhøst, spontangæring, nogle dages skindkontakt og ti måneder på ståltanke får man denne friske, fyldige og fuldendte (latin: plenus) orangevin ud af anstrengelserne. Uklaret, ufiltreret, usvovlet, ren fornøjelse.

Flaske: Plenus Pecorino 2015
Vinhus: Marina Palusci
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Pecorino
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret i cement
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Vinspot
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2020

Det lyser op i det mørke nord: Dansk vin med nordisk kølighed, strålende friskhed og masser af liv. Liva er Stokkebyes mest seriøse hvidvin, af økologisk dyrket Solaris, spontangæret og modnet på træfade af finere fransk herkomst. Stingent syre spiller op mod en moden, sødmefuld frugt og fuldendes i en mildt urtet og krydret eftersmag. Saftig frisk fersken, abrikoser og mango; med tørret lime, saltsyltede grønne hyldebær og frodig urtehave som små antydninger under en gryende forårssol. 2020 var dansk sommer, som vi kender den bedst— solskin og hedebølger blandet op med regnskyer og skybrud— men lidt lunere og lysere end gennemsnittet, særligt sidst på sæsonen. Solaris trives og tegner fortsat lovende, og Liva er fremdeles en af de bedste flasker.

Flaske: Liva 2020
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: 249,-

Comment

Comment

Šuklje Vrbanjka Cru Plešivica 2018

Sart og velsmagende Blaufränkisch fra Slovenien, så lær hellere at sige Šuklje, Verbanjka og Plešivica. Blide tanniner, livlig syre og en tæt mørk frugt folder sig stille ud, blåbær, brombær og hyldebær toner over i sort peber, tørv, tobak, kanel og kakao. Vrbanjka er husets topvin, en selektion fra den stejleste del af vinmarken Plešivica, en sydvendt skråning med kalkholdig mergeljord. Bela Krajina ligger i den sydøstlige del af Slovenien, langs Kolpa-floden og lige ved grænsen til Kroatien. Det er skovklædt bakkeland spættet med blandet landbrug, og grundet det lune og solrige fastlandsklima er regionen traditionelt kendt for sit røde blend Metliška črnina. Vingården Šuklje ligger i byen Metlika, hvor Jože og Tatjana Šuklje har været lokale bannerførere for bedre vin. De etablerede ny kælder i 2000, og siden 2016 har de haft selskab af sønnen Matija, datteren Katja og hendes mand, den franske ønolog Guillaume Antalick. Driften er bæredygtigt orienteret og i omlægning til økologisk dyrkning. Šuklje er medstiftere af Slovensko Velika Lega, en sammenslutning af vinproducenter, der promoverer vine fra Sloveniens historiske regioner og marker. Familien driver desuden vinbaren Šuklje i Ljubljana.

Flaske: Vrbanjka 2018
Vinhus: Šuklje
Område: Bela Krajina
Land: Slovenien
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små og store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Dobravac Simminor Malvazija 2018

Et orange mesterværk omend den kun er den mindre symfoni fra familien Dobravac ved Rovinj på Istriens vestkyst. Sommerlig charme i klangfuld c-dur, der smyger sig med gylden frugt og delikate kryddernoter— modne mangoer, ferskner og abrikoser, akaciehonning og orangeblomstvand, kandiseret orangeskal og søde krydderier. Righoldig og varmblodet med fløjlsbløde tanniner, blid syre og en mild bitterhed, forførende som aftensolen ved Adriaterhavskysten. Simminor er en ny tilføjelse til Dobravacs allerede imponerende skala af Malvazija-modulationer, en lettere, friskere og frugtigere version af den store Simfonija. Begge er fremstillet af fuldt modne druer, Simminor med 20 dages skindkontakt og 9 måneder på barriques og tonneaux mod Simfonijas 30 dages maceration og op til 4 år på fade. En rigtigt flot og frugtig orangevin.

Flaske: Simminor 2018
Vinhus: Dobravac
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija Istarska
Jordbund: Jernholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
20 dages skindkontakt
Lagring: Store og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 15,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Cascina Iuli Rossore 2018

Violer, liljer og syrener i snuden og en eksplosion af sorte kirsebær i munden, blå blommer, blåbær og brombær, brilliant syre, nervøs velour og en smule sveskesødme, strejf af kanel og kryddernellike. Druerne kommer fra højt beliggende sydvendte bakkedrag ved Montaldo di Cerrina, høstet september-oktober, gæret en måned på cementtanke og modnet to år i store slavonske træfade. Flasket uklaret, ufiltreret og kun lige knapt svovlet, mindst et halvt år på flaske før frigivelse. Gode ting tager tid. Iuli laver mageløse Monferrato vine på de gode, gamle sorter Grignolino, Baratuciat og Slarina, Nebbiolo og Pinot Noir har han sågar også givet sig i kast med; men selvfølgelig er hjerteblodet Barbera, som det hør og bør sig på de kanter. Rossore var Fabrizios første vin, og navnet skulle hentyde til ens kinders røde glød efter indtag…

Flaske: Rossore 2018
Vinhus: Cascina Iuli
Område: Piemonte
Land: Italien
Druesort: Barbera
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 14,5%
Importør: Pétillant
Pris: 175,-

Comment

Comment

Kirsten Riesling Sekt Brut TR

Genial sprødhed, luftig skum, lys syre og mørk mineralitet. Der er en karakteristisk skiferkrydring på spil, som knivskarpt skærer sig gennem de gule æbler, pærer, kvæder og ananas og munder ud i strejf af syltet ingefær, pickles og parmesan og det klassiske pust petroleum. Pivfrisk og meget madvenlig Sekt, som emmer af Mosel med ekkoer fra Champagne; stukket sammen af økologisk og bæredygtigt dyrket Riesling fra den grå skifer på Klüsserather Bruderschaft, årgangene 2018, 2017, 2016 og 2015. Hver årgang er vinificeret med skånsom presning, kort maceration, spontan gæring og naturlig malolaktisk gæring i store kar, før vinen modnes på gamle fade og stikkes sammen til den endelige cuvée og gennemgår derpå klassisk andengæring på flaske, med manuel remuage, degorgeret uden dosage og uden tilsatte sulfitter. Bagmændende er tyske Bernhard Kirsten og danske Tavs Ritzau (TR), som siden 2009 har arbejdet sammen om at lave tør Sekt med forbillede i Champagne, og de må siges at have fundet formlen.

Flaske: Riesling Brut TR
Vinhus: Schlossgut Liebieg
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå skifer
Dyrkningsform: Økologisk, bæredygtig
Vinificering: Spontangæret, flaskegæret
Lagring: Store træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: WineInVein
Pris: cirka 225,-

Comment