Viewing entries in
Økologi

Comment

Kirsten Riesling Sekt Brut TR

Genial sprødhed, luftig skum, lys syre og mørk mineralitet. Der er en karakteristisk skiferkrydring på spil, som knivskarpt skærer sig gennem de gule æbler, pærer, kvæder og ananas og munder ud i strejf af syltet ingefær, pickles og parmesan og det klassiske pust petroleum. Pivfrisk og meget madvenlig Sekt, som emmer af Mosel med ekkoer fra Champagne; stukket sammen af økologisk og bæredygtigt dyrket Riesling fra den grå skifer på Klüsserather Bruderschaft, årgangene 2018, 2017, 2016 og 2015. Hver årgang er vinificeret med skånsom presning, kort maceration, spontan gæring og naturlig malolaktisk gæring i store kar, før vinen modnes på gamle fade og stikkes sammen til den endelige cuvée og gennemgår derpå klassisk andengæring på flaske, med manuel remuage, degorgeret uden dosage og uden tilsatte sulfitter. Bagmændende er tyske Bernhard Kirsten og danske Tavs Ritzau (TR), som siden 2009 har arbejdet sammen om at lave tør Sekt med forbillede i Champagne, og de må siges at have fundet formlen.

Flaske: Riesling Brut TR
Vinhus: Schlossgut Liebieg
Område: Mosel
Land: Tyskland
Druesort: Riesling
Jordbund: Grå skifer
Dyrkningsform: Økologisk, bæredygtig
Vinificering: Spontangæret, flaskegæret
Lagring: Store træfade, flaskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: WineInVein
Pris: cirka 225,-

Comment

Comment

Francesca Barracco Catarratto Ambras 2019

Catarratto i ravfarvede rober og emmende af siciliansk sommer. Lægger for med lettere jordslåede dunste af våd bark, muld og dyb kælder, som heldigvis hurtigt lufter af til fordel for læder, ceder og kastanjehonning, og frugten folder sig frisk ud med fuldmoden appelsin, gule rosiner, kandiseret orangeskal og bergamot. Betydeligt men behageligt bitter, tør, fin syre og let salt finish. Francesca Barracco lagde om til økologisk drift allerede i begyndelsen af 1990’erne, og siden hendes søn Roberto Bruno overtog i 2012 er der indført en mere minimalistisk og nymodens gammeldags tilgang i kælderen, som klæder Catarratto-druen, der ellers er mest kendt fra Marsala, Salaparuta og som gæst i Etna Bianco. Druerne til Ambras 2019 blev høstet ved håndkraft midt i august og spontangæret på ståltanke med seks dages skindkontakt og syv måneders modning på gærresterne. Flasket ufiltreret og med kun en snert sulfitter.

Flaske: Ambras 2019
Vinhus: Francesca Barracco
Område: Sicilien
Land: Italien
Druesort: Catarratto
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
seks dages skindkontakt
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Korak Rajnski Rizling Laškovec 2011

Moden Riesling med cremet fylde, æterisk krydring og mørk mineralitet. Dyb duft af akaciehonning og bivoks, milde noter af lanolin og petroleum. I smagen er der modne stenfrugter og kandiseret citrus, pæn volumen og viskositet, en stadigt dansende syre og et delikat tørt finish. Fokuseret og kompleks, viser Rieslings modnings- og lagringspotentiale i Plešivica. Druerne er dyrket på marken Laškovec, en stejl skråning ved landsbyen Okić, hvor stokkene står rodfæstet i kalkholdig mergel. Sen høst og spontangæring på store, gamle træfade, modnet på gærresterne.

Flaske: Rajnski Rizling 2017
Vinhus: Korak
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,9%
Pris: cirka 350,-

Comment

Comment

Korak Rajnski Rizling Laškovec 2017

Righoldig Riesling med duft af hvide blomster, akaciehonning og galiamelon og smag af modne kerne- og stenfrugter. Flot fylde og en smidig syre danser sig gennem dens tætte stof og milde frugtsødme. Super charmerende og ikke uden seriøse miner, der er dybere, mere krydrede lag, som lægger op til længere tids flaskemodning. Druerne er dyrket på marken Laškovec ved Okić i området Plešivica vest for Zagreb, hvor de solrige dage og kølige nætter giver perfekt modnede, sursøde druer. Et par dages kold maceration før spontangæring på store træfade og et års modning med gærresterne.

Flaske: Rajnski Rizling 2017
Vinhus: Korak
Område: Plešivica
Land: Kroatien
Druesort: Riesling
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

La Biancara Sassaia 2009

Garganega i de højere luftlag: Løftet, æterisk næse med flint, røgelse og myrra skær. Modne pærer og kvder i smagen, spændstig syre og smidigt stof, tørrede abrikoser, kumquats, bergamot, mandler og hø; har noter af hvid balsamico, gueuze eller anden lambic broderet ind i stoffet. Humørhævende, mundvandsdrivende, tankevækkende vin. I yngre aftapning er den anderledes ligefremt forfriskende, med saftige pærer, ananas, kandiseret citrus, et hint af grøn banan og bivoks. Sassaia er skabt af druer fra Sorio-bakkerne lige omkring vinhuset, den ene halvdel med en håndfuld dages skindkontakt, den anden halvdel direkte presset af hele klaser. Gæret og modnet på store gamle egetræsfade, flasket uklaret, ufiltreret og uden tilsatte sulfitter. Ren fornøjelse.

Flaske: Sassaia 2009
Vinhus: La Biancara
Område: Veneto
Land: Italien
Druesort: Garganega, Trebbiano
Jordbund: Lehm, basalt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvist skindfermenteret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: lieu-dit
Pris: 160,-
(nyere årgange)

Comment

Comment

Coronica CO due 2018

En lille genistreg— hvad skulle kroatiske Moreno Coronica ellers kalde sin mousserende vin? Etiketten forener snedigt husets logo med den knitrende kuldioxid i vinen CO2, som er Morenos fortolkning af den lokale Malvazija Istarska efter den klassiske metode med andengæring på flaske. Stålsat basisvin, tre år i flaske med gæren før degorgering og kun to gram dosage; og sådan skal den skæres! Frisk duft af milde hvide blomster med små flintede strejf. Livlig og luftig skum med små, sprøde bobler, knusprig syre og delikat smag af saftige æbler og pærer. En smule kærnemælk, ristet brød og milde mandelnoter samt en salt, mineralsk eftersmag. Malvazija er en mageløs sommerdrik, og her bruser den næsten over af friskhed. Istrisk skum af høj klasse.

Flaske: CO due 2018
Vinhus: Coronica
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija
Jordbund: Rød ler og kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltank
Lagring: Flaskelagrig
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: cirka 175,-

Comment