Viewing entries in
Økologi

Comment

Francesco Cirelli Montepulciano d’Abruzzo Anfora 2018

Frugtig og livskraftig Montepulciano d’Abruzzo fra Francesco Cirelli. Charmerende mørk kirsebær- og blommefrugt med pæn syre og faste, finkornede tanniner; toner over i krydrede noter af blommesten, sveske, læder, salvie og oregano. Foruden fritgående grise og kvæg findes der kornmarker, olivenlunde, figen- og kirsebærtræer rundt om Cirellis vinmarker i bakkerne ved Atri i det nordlige Abruzzo, med Adriaterhavet mod øst og Gran Sasso massivet mod vest. Druerne dyrkes ifølge biodynamiske metoder og høstes med hænderne. De afstilkes, knuses nænsomt og gærer spontant med skallerne i 12 dage, før mosten presses og modnes 12 måneder på amforaer; som Cirelli anser som det reneste værktøj til at frembringe terroir-vine— amforaen lader vinen leve og ånde uden at tilføje udefrakommende smag.

Flaske: Montepulciano d’Abruzzo 2018
Vinhus: Cirelli
Område: Abruzzo
Land: Italien
Druesort: Montepulciano
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Amfora
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Reduktivt
Pris: 225,-

Comment

Comment

Marof Zeleni Silvanec Breg 2019

Slovensk Silvaner er en sjældenhed under vore nordlige himmelstrøg, og det er synd og skam, når det spiller så flot som hos Marof— milde men meget mindeværdige dufte af aftenbrise, fugtig skovbund og sommerlig bålrøg. Saftig og smidig i munden, og smagen er lige så sagte poetisk, med modne hvide ferskner, syrlig citrus og orangeskal, dugfriske urter og en fin, støvet og salt mineralitet. Breg betyder bakke, og druerne stammer fra de bølgende bakker i Goričko i Sloveniens nordøstligste region Prekmurje, lige ved det østrigske grænse og nær den ungarske. Her hersker et tørt og lunt pannonisk klima, og sandig mergel med masser af sten lægger en god bund for vinavl. Silvaneren her stammer fra ældre stokke ved Karamrovci, som ligger for foden af en for længst udslukt vulkan, så jorden er foruden fyllit og kalksten rig på tuf og basalt. Økologisk dyrket, håndhøstet, spontangæret med ti dages skindkontakt og modnet på gærresterne i store egetræsfade.

Flaske: Silvanec Breg 2019
Vinhus: Marof
Område: Prekmurje
Land: Slovenien
Druesort: Furmint
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Dorli Muhr Blaufränkisch Spitzerberg Kranzen 2019

Saftig Blaufränkisch fra Østrigs tørreste terroir og en af landets dygtigste damer, Dorli Muhr. Spitzerberg er ikke noget bjerg og slet ikke spidst men snarere en langstrakt højderyg med vinmarker langs sin sydvestvendte skråning. Marken er yderligere opdelt i ni mindre marker, som hver har sin egen karakter, selvom de har samme pedologi: kalksten og dolomit. Forskellene skyldes især jordenbundens kornstørrelse, og fra vest mod øst bliver den stadigt mere finkornet; og man kan sgu smage kontrasterne. Kranzen i den østlige ende består af sandet kalksten og er særligt stenet på den øverste del op mod Kobeln. Den frembringer fyldige og intenst frugtige vine med en velbalanceret syre. Fra 2019 har Dorli flasket fire delmarker separat, og vinen her stammer fra to parceller på Kranzen. De ældste stokke stammer tilbage fra 1950, de yngste fra 1984. Økologisk dyrket, håndhøstet, spontangæret og modnet 20 måneder på store, gamle fade, flasket ufiltreret; og skænket med stor fornøjelse. Den dybeste snude med mørke snif af brombær, kirsebær og hyldebær, laurbærblade og peberkorn. Saftspændt og rank som et lys i munden, tætmaskede tanniner, mild syre og strålende sort bærfrugt. Svesker, krydderurter og tobak i eftersmagen. En mageløs svingom! Et flot sidestykke til Obere Roterd.

Flaske: Ried Spitzerberg Kranzen 2019
Vinhus: Weingut Dorli Muhr
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Sand, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Importør: Victoria Vine
Pris: 375,-

Comment

Comment

Kolfok Intra! The Wild Rosé 2021

Elskelige rødmende dråber fra Stefan Wellanschitz, svaler som sommerregn og forsvinder som dug for solen… Kolfok er burgenlandsk dialekt for en enegænger, en person som bevidst går mod strømmen; og Stefan Wellanschitz går stilsikkert sine egne veje. Han er slået ind på en ny kurs, der har ledt ham ned ad gamle stier, med skarpt fokus på Mittelburgenlands så godt som glemte tradition for hvidvine på Welschriesling og Grüner Veltliner og desuden denne sarte aftapning af Blaufränkisch. Serien Intra! the Wild byder på vine med intracellulær fermentering (maceration carbonique) og modning på store, østrigske træfade, ufiltrerede og uden sulfitter. Det her er seriøs rosé med saftige skovbærfrugt, spændstig syre, dunet stof og urtet krydring.

Flaske: Intra! The Wild Rosé 2021
Vinhus: Kolfok
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvist kulsyregæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Importør: Simply Grapes
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Matthias Warnung 7 Years in Tibet 2013

Exceptionel og excentrisk Grüner Veltliner, som alligevel sidder lige i skabet. Den unge, innovative og tænksomme Matthias Warnung startede sit virke på den fædrende vingård i Kamptal i 2010 efter at have arbejdet for blandt andre Craig Hawkins (Testalonga) og Tom Lubbe (Matassa). De må have lært ham nogle hundekunster, for 7 Years in Tibet er presset af hele klaser økologisk Grüner Veltliner og gæret og modnet ikke mindre end syv år på gærresterne i store træfade, som ikke er toppet, så vinen har hvilet under flor! Dristigt men vellykket, afstemt reduktiv og oxidativ på samme tid. Overraskende nok sprudler vinen en smule lige efter åbning, men ellers er den en snorlige saft af sprøde grønne æbler og pærer, med fine noter af hø, nødder, urter og tobak, umami og salt.

Flaske: 7 Years in Tibet
Vinhus: Matthias Warnung
Område: Kamptal
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Kalkholdig mergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 350,-
(ikke i sortiment)

Comment

Comment

Domaine d’Ansignan Les Grenadines 2021

Milde himmel, hvor kan Sydfrankrig faktisk præstere fine og forbløffende friske rødvine i de rette hænder! Domaine d’Ansignan er et joint venture mellem tusindkunstneren Jeff Carrel og hans sydfranske håndlanger Sebastien Calduch. Carrel kommer oprindeligt fra den spraglede bydel Goutte d’Or i Paris og studerede først kemi, før han sadlede om til vinmager i 1990’erne, med udgangspunkt i Loire og siden især i det sydfranske. Sammen har Carrel og Calduch senest kastet sig over at genoplive de gamle vinstokke på de karge granitjorde i bjergrige Ansignan i Pyrénées-Orientales med økologisk omlægning— og allerede med overbevisende resultater. I de køligere højder giver Grenache, Carignan og Syrah lysere og mere syredrevne vine, her i selskab med lidt af den lokale Lledoner Pelut og et skvæt Macabeu. Delvis maceration carbonique på Carignan, og ellers er druerne vinificeret med let pres af hele klaser. Modnet i cementtanke og store, gamle fade i fem måneder, aftappet med en mindre mængde sulfitter. Les Grenadines stråler, ud over den granatrøde farve, med en sart jordbærfrugt og en frisk muldjordet dybde i næsen. Saftig, smidig syre og sødmefuld rød frugt, jordbær, hindbær, hibiscus, sumak og rosenblade— og en blidhed og blødhed, som bør få Bourgogne og Beaujolais i samme prisklasser til at rødme.

Flaske: Les Grenadines 2021
Vinhus: Domaine d’Ansignan
Område: Côtes Catalanes
Land: Frankrig
Druesorter: Grenache, Carignan,
Syrah, Pellut, Macabeu
Jordbund: Granit og gnejs
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
delvis kulsyregæring
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Vinimondo
Pris: 149,-

Comment