Viewing entries in
Økologi

Comment

Weingut Dorli Muhr Samt & Seide Blaufränkisch Prellenkirchen 2017

Fløjl og silke er stadig et velvalgt navn til Dorli Muhrs vin fra de yngre stokke på Spitzerberg ved Prellenkirchen i det østligste Carnuntum— for det er fint vævet stof med saftig bærfrugt, svævende syre og plystanniner, riflet med skovjordbær, blåbær, brombær og kirsebær, kandiserede violer, kanel og tobak. Carnuntum er et ret så tørt terroir, men selvom 2017 var en meget varm og solrig sommer, er der stadig friskhed og lethed her, omend ikke samme saftighed og urtekrydring som så ofte før. Druerne er dyrket økologisk og høstet fra godt 20 parceller på sydsiden af Spitzerberg, spontangæret med en smule af stilkene og modnet godt to år på store træfade før flaskning. Den kan med fordel dekanteres, folder sig først for alvor ud efter flere timers luft.

Dorli Muhr Samt & Seide Blaufränkisch Prellenkirchen 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Samt & Seide 2017
Vinhus: Dorli Muhr
Område: Carnuntum
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Sand, silt, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Importør: Victoria Vine
Pris: 199,-

Comment

Comment

Vexebo Vin Solaris Orange 2018

Et hovedspring ned i appelsiner og abrikoser, kvædete og Earl Grey og så alskens sjove små strejf af havtorn, rønnebærgelé, rabarberkompot, pastinak, selleri og urter. Udfordrende men utroligt underholdende— påfuglefrugt og grævlingetanniner! Tanninstrukturen er nærmest georgisk i vælde, men vinen hænger ganske godt sammen, selvom det vist er orange for de let øvede. Der er vild variation i Vexebos orange Solaris fra år til år, en afspejling af udsvingene i de danske somre; og supersommeren 2018 slår igennem mellem den syrefriske og læskende 2017 og den frugtige og forførende 2019 (se her). To ugers skindkontakt og otte måneders lagring på bundfaldet før flaskning.

Flaske: Solaris Orange 2018
Vinhus: Vexebo Vin
Område: Sjælland
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Ler, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,5%
Pris: 225,-

Comment

Comment

Luis Pato Espumante Vinha Pan 2017

Baga med bobler fra manden med det sorte bælte i Baga, Bairradas rebelske traditionalist Luis Pato. Med sine rødvine viste han verden potentialet i den tykskallede, sorte drue, og siden 2010 har han også fremstillet mousserende vine på den. Bairrada har nemlig også en lang tradition for bobler. Her hersker et mildt kystklima med sol, vind og vand ligeligt fordelt. Vinha Pan er plukket før druerne til rødvinen fra Vinha da Panasqueira, en sydvendt skråning med kalkholdig lerjord og masser af kalksten; gæret på ståltanke og andengæret på flaske, uden dosage og uden sulfitter — og det er sgu sjovt: Frisk, sprød og frugtig skum med livlig syre, moden gul stenfrugt og citrus, et strejf af røde bær og let røgede og nøddeagtige noter.

Flaske: Espumante Vinha Pan 2017
Vinhus: Luis Pato
Område: Bairrada
Land: Portugal
Druesort: Baga
Jordbund: Kalkholdig ler
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltank,
andengæring på flaske
Lagring: 30 måneders faskelagring
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Haslund Wine
Pris: 169,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2019

De har gjort det igen! Fynske familien Stokkebyes flotte Solaris Liva står stærkt i årgang 2019. Denne gang er hele molevitten lagret på fade, og det kan smages, men fadet er fornemt integreret med frugten og den syngende syre — som funklende sol gennem grønne blade, der vejrer i vinden: Grønne æbler, sødmefuld lime, en smule sydfrugter og små strejf af hyldetræ, harpiks og karamel, med et saftigt flow og i flot balance. Liva er Solaris fra stokke plantet i 2009 og 2015, økologisk dyrket, spontangæret og fadlagret 11 måneder på fade fra Domaine de Chevalier. Det bedste af den danske sommer, Midsommervisen som drik!

Flaske: Liva 2019
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: 235,-

Comment

Comment

Cataldo Calabretta Cirò Rosato 2020

Spændstig kirsebærsaft! Hvem forventer stram syre og liflig frugt i det syditalienske? Vi er i Calabrien, tåspidsen på den italienske støvle, om man vil, eller nok snarere på svangen, for Cirò vender fra bjergene øst mod Det Joniske Hav. Her holder Cataldo Calabretta til, vinbonde i fjerde generation, dedikeret økolog og fortaler for rene, ukunstlede og traditionstro vine. Druen er den ældgamle Gaglioppo, der vokser som buskvine i den kalkholdige mergel i bakkerne rundt om Cirò Marina. Få timers skindkontakt og et halvt års lagring på ståltanke forløser dens fine rosenduft, friske røde kirsebær og tranebær, middelhavsurter og et salt strejf, fæstnet af en livlig syre og et let tannisk bid. En delikat og gastronomisk vin; og et vidnesbyrd om, at både Cirò og rosé fortjener skærpet opmærksomhed.

Flaske: Cirò Rosato 2020
Vinhus: Cataldo Calabretta
Område: Calabria
Land: Italien
Druesort: Gaglioppo
Jordbund: Kalkholdig mergel, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Tetramythos Agrippiotis orange natur 2019

Stærk græsk genkomst: Agrippiotis var ikke uddød, den var blot forsvundet— og nok stadig kritisk truet, men fremtiden tegner lyst: I hvert fald i orange skær efter Panayiotis Papagiannopoulos fra Tetramythos fandt nogle særegne stokke i sine gamle Roditis-marker ved Aigialeia på Peloponnes. De viste sig at være den gamle Agrippiotis, som han siden 2017 har genopdyrket en lille mark med — og gæret 20 dage med stilke, skaller og kerner giver druen alt det fra sig, der gør græsk vin spændende: En sælsom duft af sommerblomster, en saftig citrusfrugt med modne abrikoser, friske krydderurter og støvede tanniner. Det er smagen af Odysséen og Extinction Rebellion, og det er rigtigt sjovt på den rene og naturlige måde, uden klaring og filtrering og med kun meget få tilsatte sulfitter.

Flaske: Agrippiotis orange 2019
Vinhus: Tetramythos
Område: Peloponnes
Land: Grækenland
Druesort: Agrippiotis
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Oinofilia
Pris: 229,-

Comment