Viewing entries in
Økologi

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2019

De har gjort det igen! Fynske familien Stokkebyes flotte Solaris Liva står stærkt i årgang 2019. Denne gang er hele molevitten lagret på fade, og det kan smages, men fadet er fornemt integreret med frugten og den syngende syre — som funklende sol gennem grønne blade, der vejrer i vinden: Grønne æbler, sødmefuld lime, en smule sydfrugter og små strejf af hyldetræ, harpiks og karamel, med et saftigt flow og i flot balance. Liva er Solaris fra stokke plantet i 2009 og 2015, økologisk dyrket, spontangæret og fadlagret 11 måneder på fade fra Domaine de Chevalier. Det bedste af den danske sommer, Midsommervisen som drik!

Flaske: Liva 2019
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: 235,-

Comment

Comment

Cataldo Calabretta Cirò Rosato 2020

Spændstig kirsebærsaft! Hvem forventer stram syre og liflig frugt i det syditalienske? Vi er i Calabrien, tåspidsen på den italienske støvle, om man vil, eller nok snarere på svangen, for Cirò vender fra bjergene øst mod Det Joniske Hav. Her holder Cataldo Calabretta til, vinbonde i fjerde generation, dedikeret økolog og fortaler for rene, ukunstlede og traditionstro vine. Druen er den ældgamle Gaglioppo, der vokser som buskvine i den kalkholdige mergel i bakkerne rundt om Cirò Marina. Få timers skindkontakt og et halvt års lagring på ståltanke forløser dens fine rosenduft, friske røde kirsebær og tranebær, middelhavsurter og et salt strejf, fæstnet af en livlig syre og et let tannisk bid. En delikat og gastronomisk vin; og et vidnesbyrd om, at både Cirò og rosé fortjener skærpet opmærksomhed.

Flaske: Cirò Rosato 2020
Vinhus: Cataldo Calabretta
Område: Calabria
Land: Italien
Druesort: Gaglioppo
Jordbund: Kalkholdig mergel, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 125,-

Comment

Comment

Tetramythos Agrippiotis orange natur 2019

Stærk græsk genkomst: Agrippiotis var ikke uddød, den var blot forsvundet— og nok stadig kritisk truet, men fremtiden tegner lyst: I hvert fald i orange skær efter Panayiotis Papagiannopoulos fra Tetramythos fandt nogle særegne stokke i sine gamle Roditis-marker ved Aigialeia på Peloponnes. De viste sig at være den gamle Agrippiotis, som han siden 2017 har genopdyrket en lille mark med — og gæret 20 dage med stilke, skaller og kerner giver druen alt det fra sig, der gør græsk vin spændende: En sælsom duft af sommerblomster, en saftig citrusfrugt med modne abrikoser, friske krydderurter og støvede tanniner. Det er smagen af Odysséen og Extinction Rebellion, og det er rigtigt sjovt på den rene og naturlige måde, uden klaring og filtrering og med kun meget få tilsatte sulfitter.

Flaske: Agrippiotis orange 2019
Vinhus: Tetramythos
Område: Peloponnes
Land: Grækenland
Druesort: Agrippiotis
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Oinofilia
Pris: 229,-

Comment

Comment

Alemany i Corrio Principia Mathematica 2019

Det her er så meget sjovere end at sætte verden på formler: Seriøs Xarel·lo fra godt 45 år gamle stokke ved landsbyen Sant Pere Molanta i Alt Penedès, smukt dyrket og vinificeret af Irene Alemany og Laurent Corrio, som søsatte deres fælles garagevineri i 1999. Spændede næse med ristede sesamfrø og gule birkes; saftig, sprød og intens i munden, med æbler, mango og papaya, frisk syre, en kalket stoflighed og salt mineralitet. Meget delikat, en vin, der minder mere om lysets farvespredning end tyngdekraften.

Flaske: Principia Mathematica 2019
Vinhus: Alemany i Corrio
Område: Penedès
Land: Spanien
Druesort: Xarel·lo
Jordbund: Ler, kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade og ståltanke
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Clément Vin
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Vexebo Vin Solaris Orange 2019

Det er dansk, det er dejligt; og dejligt ikke mindst, at man gang på gang kan sige det om en vin. Ved Veksebo på Nordsjælland dyrker Daniel Milan økologiske druer og laver dem til naturvin af høj klasse — så der er sommersol og levende land i hans orange Solaris fra den ret fine årgang 2019. De ti dages skindkontakt afslører sig allerede i næsen, der er dyb duft af kvæde, kandiseret orangeskal og en snert af tørt træværk; et fint greb i munden med raffineret syre og blide tanniner; og så en overraskende saftig mundfuld modne gule pærer, masser af mandarin, syrlige drops, orangeskal og harpiks. Großes Kino!

Flaske: Solaris Orange 2019
Vinhus: Vexebo Vin
Område: Sjælland
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Ler, sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltank
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 10%
Pris: 225,-

Comment

Comment

Tokaj-Hétszőlő Dry Furmint Selection 2017

Tør Tokaj er på mode, og man forstår det godt, når man smager en så fin Furmint som huset Tokaj-Hétszőlős. Frisk og syrerig, med mineralsk spænding og en mild bitterhed, hvide blomster, gule æbler, pærer og kvæder. Druerne er dyrket økologisk og stammer fra markerne Hétszőlő, Kis-Garai og Nagyszőlő, hvor stokke gror på løss med vulkanske sten i undergrunden. Tokaj-Hétszőlő har en lang historie i Tokaj. Det forfaldt i den kolde krigs tid, men er nu tilbage på toppen igen ved fransk mellemkomst: Huset ejes i dag af forretningsmanden Michel Reybier, der også ejer Cos d’Estournel i Bordeaux.

Tokaj-Hétszőlős Dry Furmint Selection 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Dry Furmint Selection 2017
Vinhus: Tokaj-Hétszőlő
Område: Tokaj
Land: Ungarn
Druesort: Furmint
Jordbund: Løss, basalt
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Kjær Sommerfeldt
Pris: 179,-

Comment