Viewing entries in
Økologi

Comment

Weinbau Wenzel Furmint Ried Vogelsang 2018

“Furmint kan tale jordbundens sprog, og det gør vinmageren glad.” Vinmarken er Vogelsang, hvor jordbunden er stenet lehm fuld af blågrå kvarts, og den glade vinmager er Michael Wenzel. I Østrig-Ungarn var Furmint en vidt udbredt sort, men i løbet af det 20. århundrede mistede sorten sit greb i Østrig. Indtil Michael Wenzels far og bedstefar smuglede stiklinge ind fra Ungarn og genplantede den i Rust. Så nu slår den nye rødder blandt gamle venner. Vogelsang er den oprindelige nyplantning fra 1985, og årgang 2018 giver os grund til at takke d’herrer for deres grænseoverskridende adfærd. Det er en storladen vin med yppig syre og fløjlsblødt stof, en creme af gule æbler, modne kvæder, mirabeller, bivoks, urter og krydderier.

Wenzel Furmint Ried Vogelsang 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Vogelsang 2018
Vinhus: Wenzel
Område: Burgenland
Land: Østrig
Druesort: Furmint
Jordbund: Lehm, kvarts, glimmerskifer
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små og store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Høtoft Vin
Pris: 225,-

Comment

Comment

AlternativWein Schrammel 2.0 Alternativ Weiss 2019

Nyt fra det østrigske vækstlag: Unge hænder på gamle stokke og let hvid vin i tung sort flaske. Det er skruet op for kontrasterne hos AlternativWein, som er Nicole og Daniels version 2.0 af familien Schrammels vinhus i Wolkersdorf i Weinviertel. Det naturnære og enkle er kernen i deres tilgang, og deres saftige Grüner Veltliner slår sig løs med modne æbler, pærer, en smule banan og jojoba og let jordede og urtede noter. Aromatisk og strukturelt let oxidativt præget men på charmerende vis, udvikler sig med tid i glasset. Høstet af flere omgange og spontangæret på store glasballoner og fyldt uklaret, ufiltreret og usvovlet på lerflasker. 300 styk i nærværende årgang.

Schrammel 2.0 AlternativWein Alternativ Weiss 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Alternativ Weiss 2019
Vinhus: AlternativWein
Område: Weinviertel
Land: Østrig
Druesort: Grüner Veltliner
Jordbund: Ler, løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på glasballon
Lagring: Ståltank
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Importør: Reduktivt
Pris: 265,-

Comment

Comment

Stokkebye Vingård Liva 2018

Et genskær fra den stærke sommersol i 2018. Familien Stokkebyes ældste datter Liva har lagt navn til deres fineste Solaris, som kombinerer sprælsk syre og moden frugt. Ni måneders lagring på gæren, halvdelen på ståltanke, halvdelen i franske fade fra Domaine de Chevalier i Pessac-Léognan; og der er både noget stålsat og noget fadet over Liva. Frisk duft af flint, blomstrende hyld, nyplukkede æbler, hyldetræ, hvide asparges og solbærblade. Stringent syre i munden, limesaft, syltede stikkelsbær og en cremet fylde, syrnet smør og saltkaramel. Måske melon, mynte, grønne asparges, agurkesaft, rønnebær og hyldebær— i al fald flot kompleksitet fra det fynske.

Stokkebye Vingård Liva 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Liva 2018
Vinhus: Stokkebye Vingård
Område: Fyn
Land: Danmark
Druesort: Solaris
Jordbund: Kalkholdig ler og sand
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13,5%
Pris: 225,-

Comment

Comment

Herrenhof Lamprecht Buchertberg Rot Blaufränkisch 2018

Blaufränkisch på sviptur til Steiermark, og skade tager den ikke af det. Der er køligere end i det hjemligere Burgenland, og Buchertberg byder på fremmed flysch som grobund… Alligevel er der genkendelig anklage— ribs, solbær, hyldebær, urter, jord, kakao, peber— lutter mørke ting holdt oppe af en lys syrlighed og et let fjed, tanninerne rører blot tungen for så at tie. Sådan er stilen. Gottfried Lamprecht genetablerede sin families forladte vinmarker i 2006, naturligvis økologisk, kompromisløst kvalitetsorienteret og med egne idéer om, hvilke sorter, som egner sig bedst på hans jorde, f.eks. Furmint og Blaufränkisch. Han har fat i noget.

Herrenhof Lamprecht Buchertberg Blaufränkisch 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Buchertberg Rot 2018
Vinhus: Herrenhof Lamprecht
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Flysch, kalkholdig sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,4%
Importør: Extra Brut
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Škegro Krš Orange Žilavka 2017

“Det er umuligt, siges det, at lave en drikkelig orangevin.” Ja, den slags bedagede bragesnak kan man jo stadig støde ind i. Så har vi heldigvis Barisa Skegro, som ikke lytter til sladder men i stedet laver “en vin inspireret af det umulige”. Druen er Bosnien-Herzegovinas indfødte Zilavka, som efter tre ugers skindkontakt og modning på gamle træfade flyder over af abrikoser, clementiner og grapefrugt, højspændt syre og smidige tanniner. Dertil små strejf af tørrede blomster, kamille, kardemomme og pinjekerner. Familiegården ligger i Ljubuski i kalkstensbakkerne i det vestlige Herzegovina, hvor “alle familier lavede vin på denne måde på min bedstefars tid” — og derfor er han foreviget på etiketten. Endnu en ganske begrænset produktion, kun 997 flasker af årgang 2017, som er den tredje. Skegros hvide Zilavka er også et spændende bekendskab.

Škegro Krš Orange Žilavka 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Krš Orange Žilavka 2017
Vinhus: Škegro
Område: Zapadna Hercegovina
Land: Bosnien-Hercegovina
Druesort: Žilavka
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Somm in the Must Neuburger 2016

Frugtig duft og fyldig frugtsmag: Saftig og frodig af gule pærer og modne ferskner. Mild syre og let restsødme, gule rosiner og akaciehonning, en let bitterhed og et vist oxidativt præg bliver hængende med den sødmefulde stoflighed. Overraskende sødlig for en østriger men måske også først og fremmest tænkt som en madvin. Vinmagerne bag er sommelierne Nicolas Pierron og Pierrick Gorrichon, som gennem projektet Somm in the Must låner marker og kælderrum hos udvalgte producenter— her Rainer Wess fra Kremstal. Druerne stammer fra 40-60 år gamle stokke på en udpræget løssmark nord for Krems, og vinen er gæret med godt ti dages skindkontakt, delvis malolaktisk gæring i en brugt barrique, hvor den har modnet to år på gærresterne. 900 flasker.

Somm in the Must Rainer Wess Neuburger 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Neuburger 2016
Vinhus: Somm in the Must
Område: Kremstal
Land: Østrig
Druesort: Neuburger
Jordbund: Løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltanke,
ti dages skindkontakt
Lagring: Små træsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment