Viewing entries in
Økologi

Comment

Herrenhof Lamprecht Buchertberg Rot Blaufränkisch 2018

Blaufränkisch på sviptur til Steiermark, og skade tager den ikke af det. Der er køligere end i det hjemligere Burgenland, og Buchertberg byder på fremmed flysch som grobund… Alligevel er der genkendelig anklage— ribs, solbær, hyldebær, urter, jord, kakao, peber— lutter mørke ting holdt oppe af en lys syrlighed og et let fjed, tanninerne rører blot tungen for så at tie. Sådan er stilen. Gottfried Lamprecht genetablerede sin families forladte vinmarker i 2006, naturligvis økologisk, kompromisløst kvalitetsorienteret og med egne idéer om, hvilke sorter, som egner sig bedst på hans jorde, f.eks. Furmint og Blaufränkisch. Han har fat i noget.

Herrenhof Lamprecht Buchertberg Blaufränkisch 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Buchertberg Rot 2018
Vinhus: Herrenhof Lamprecht
Område: Steiermark
Land: Østrig
Druesort: Blaufränkisch
Jordbund: Flysch, kalkholdig sandsten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Små træfade
Lukning: Skruelåg
Alkohol: 12,4%
Importør: Extra Brut
(ikke p.t. i sortiment)
Pris: cirka 150,-

Comment

Comment

Škegro Krš Orange Žilavka 2017

“Det er umuligt, siges det, at lave en drikkelig orangevin.” Ja, den slags bedagede bragesnak kan man jo stadig støde ind i. Så har vi heldigvis Barisa Skegro, som ikke lytter til sladder men i stedet laver “en vin inspireret af det umulige”. Druen er Bosnien-Herzegovinas indfødte Zilavka, som efter tre ugers skindkontakt og modning på gamle træfade flyder over af abrikoser, clementiner og grapefrugt, højspændt syre og smidige tanniner. Dertil små strejf af tørrede blomster, kamille, kardemomme og pinjekerner. Familiegården ligger i Ljubuski i kalkstensbakkerne i det vestlige Herzegovina, hvor “alle familier lavede vin på denne måde på min bedstefars tid” — og derfor er han foreviget på etiketten. Endnu en ganske begrænset produktion, kun 997 flasker af årgang 2017, som er den tredje. Skegros hvide Zilavka er også et spændende bekendskab.

Škegro Krš Orange Žilavka 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Krš Orange Žilavka 2017
Vinhus: Škegro
Område: Zapadna Hercegovina
Land: Bosnien-Hercegovina
Druesort: Žilavka
Jordbund: Karst
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
tre ugers skindkontakt
Lagring: Små træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,5%
Pris: cirka 200,-

Comment

Comment

Somm in the Must Neuburger 2016

Frugtig duft og fyldig frugtsmag: Saftig og frodig af gule pærer og modne ferskner. Mild syre og let restsødme, gule rosiner og akaciehonning, en let bitterhed og et vist oxidativt præg bliver hængende med den sødmefulde stoflighed. Overraskende sødlig for en østriger men måske også først og fremmest tænkt som en madvin. Vinmagerne bag er sommelierne Nicolas Pierron og Pierrick Gorrichon, som gennem projektet Somm in the Must låner marker og kælderrum hos udvalgte producenter— her Rainer Wess fra Kremstal. Druerne stammer fra 40-60 år gamle stokke på en udpræget løssmark nord for Krems, og vinen er gæret med godt ti dages skindkontakt, delvis malolaktisk gæring i en brugt barrique, hvor den har modnet to år på gærresterne. 900 flasker.

Somm in the Must Rainer Wess Neuburger 2016 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Neuburger 2016
Vinhus: Somm in the Must
Område: Kremstal
Land: Østrig
Druesort: Neuburger
Jordbund: Løss
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret på ståltanke,
ti dages skindkontakt
Lagring: Små træsfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 13%
Pris: cirka 250,-

Comment

Comment

Nygårdsminde Vingård Surprisingly Red 2018

Rondo i rød særudgave fra Nygårdsminde Vingård, som ellers gør sig i rosé på sorten. Den usædvanlige sommer i 2018 gav dog druer, der kaldte på rødvin; og det er blevet til en rødvin af ypperlig kvalitet for vort lille land. Strålende rød med forførende mørk skovbærduft og let krydrede noter. Saftig og rund i munden, tæt og mørk men lyst op af en forfriskende syre. Friske brombær, solbær, hyldebær og aronia og små noter af lyng, kardemomme og vanille. Det er ren ganefryd.

Nygårdsminde Vingård Surprisingly Red 2018 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Surprisingly Red 2018
Vinhus: Nygårdsminde Vingård
Område: Vendsyssel
Land: Danmark
Druesort: Rondo
Jordbund: Ler, sand, sten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret
Lagring: Ståltanke og træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12%
Pris: 250,-

Comment

Comment

Haus Gupi El Fayoum 2019

En oase og et lille mesterværk. El Fayoum er ikke ægyptisk vin men tysk, fra Weil am Rhein ved grænsen til Schweiz og ganske nær Basel. Her excellerer Haus Gupi i Gutedel og Pinot fra de kalkstensholdige jorde og vinificeret på naturligste vis. Det er Christoph Schneiders projekt på det fædrende Weingut Claus Schneider, og det tegner lyst for fremtiden: El Fayoum er skindfermenteret Gutedel (Chasselas) og en sjælden saftighed og delikat kridtet tekstur. Den smager frisk som den dug, der driver af det saftigtgrønne græs i marken, køligt kildevæld og undervejs vilde urter og bladselleri, sukat og kamille og et lille bittert bid af grape tonic. Flasket ufiltreret og usvovlet. Sindssygt let og læskende og selvfølgelig sjældent, kun 650 flasker i 2019.

Haus Gupi El Fayoum Gutedel 2019 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: El Fayoum 2019
Vinhus: Haus Gupi
Område: Baden
Land: Tyskland
Druesort: Chasselas
Jordbund: Kalksten
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
kulsyregæring med skindkontakt
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop, lakforseglet
Alkohol: 9,5%
Importør: Vinpusheren
Pris: Penge

Comment

Comment

Filip Koletnik Atimo 2017

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget orange. Filip Koletnik laver vin af den gamle skole til vor tid, og da han ikke selv ejer vinmarker, indhenter han druer fra venner i Slovenien og Kroatien. Atimo er Malvazija fra Istrien i Kroatien, med ni måneders maceration og ti måneders modning på gærresterne. Filosofien er naturlighed og renhed, så vinen kommer i flasken uden filtrering eller sulfitter. I glasset kommer der til gengæld en gemt sommer op: Modne appelsiner, grapefrugt, marcipan, honning og blomster. Balanceret og koncentreret, en vild og venlig orangevin. Etiketten er et foto fra 1907 af den slovenske impressionist Avgust Berthold.

Filip Koletnik Atimo 2017 Flaskevis (C) Thomas Bohl.jpg

Flaske: Atimo 2017
Vinhus: Filip Koletnik
Område: Istrien
Land: Kroatien
Druesort: Malvazija
Jordbund: Kalkmergel
Dyrkningsform: Økologisk
Vinificering: Spontangæret,
ni måneders maceration
Lagring: Store træfade
Lukning: Korkprop
Alkohol: 12,4%
Importør: Thorsteinsson’s
Pris: 350,-

Comment