Hvad er økologisk vin?

Økologisk vin er kort fortalt vin fremstillet af økologisk dyrkede druer. Det vil sige druer, der er dyrket uden brug af syntetiske kemikalier i form af kunstgødning og sprøjtegifte. Det økologiske henviser altså til dyrkningsforholdene, men i forlængelse heraf er der visse begrænsninger på de behandlingsmidler og tilsætningsstoffer, der i kælderen må benyttes i bearbejdningen af druerne til vin. Økovin er altså gjort af et renere råstof og er et grønnere alternativ til konventionel vin.

Tilsætning af sulfitter er ved økologisk rødvin begrænset til max. 100 mg/L og ved økologisk hvidvin til max. 150 mg/L — altså 50 mg lavere end konventionel vins henholdvis 150 og 200 mg/L.


Økologisk certificering

Kun hvis en vin lever op til kravene for økologisk dyrkning og fremstilling, må den markedsføres som ‘økologisk’ — engelsk organic, tysk biologisch, fransk biologique, italiensk biologico — og kan certificeres af flere forskellige myndigheder og organisationer. Herhjemme er de to mest kendte certificeringer det røde, danske Ø-mærke og det grønne, europæiske blad, hvor henholdvis danske og europæiske myndigheder har ført kontrol med producenten. EU-landene har fælles forordninger om økologi. En anden certificerende organisation er den britiske Soil Association.

Økologisk landbrug

Økologisk landbrug gør brug af gode ‘gammeldags’ metoder i stedet for kemisk intervention. Jorden kan holdes frugtbar gennem sædskifte (vekslen mellem forskellige afgrøder) og kan desuden beriges med naturgødning (gylle og møg fra økologisk husdyrhold) og holdes levende med grønt bunddække og nyttedyr som nematoder, insekter m.v. Da pesticider og herbicider er udelukkede, må man i stedet ty til manuel og mekanisk bekæmpelse af ukrudt og skadedyr. Læs mere hos Økologisk Landsforening her.

Det er i økologisk vinbrug tilladt at benytte svovl og kobber i kampen mod svampesygdomme. Under fremstillingen af selve vinen er omtrent 30 naturlige hjælpestoffer tilladt — imod mere end 50 naturlige og syntetiske i konventionel vin.



Læs mere

  • Krebs & Munk Nielsen (red): Økologi. Landbrug, mad og bæredygtighed. Munksgaard, 2017

  • Britt & Per Karlsson: Vinet och miljön. Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt. Förlaget Carlsson, 2012

  • Lon Rombough: The Grape Grower. A Guide to Organic Viticulture.
    Chelsea Green Publishing, 2002